Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '11

 
Kategori
Seçim
 

Mükerrer oy kullananları hızla belirlemek için YSK’ya algoritma önerileri.

Mükerrer oy kullananları hızla belirlemek için YSK’ya algoritma önerileri.
 

Mükerrer oy kullanılmasını önlemek görevi YSK’nındır. YSK seçimleri en güvenli şekilde yapmak zorundadır. Bunun için tüm olanaklarını seferber etmelidir ve son ana kadar yapılacak herşeyi yapmalıdır. 

Mükerrer oy gerçeğini (1) ve mükerrer oy konusunda kaygıları olan CHP’ye neler yapabileceğini (2) yazdım. Bu yazıda da YSK’ya, mükerrer oy kullananları hızla belirlemek için algoritma önerileri sunacağım. 

ALGORITMA (I) 

Bir ön hazırlıkla risk grubu küçültülebilir: 

1. Tüm sandık görevlilerinin bilgileri YSK veri bankasında mutlaka olmalıdır.
2. 6 Haziran Pazartesi günü YSK İçişleri Bakanlığına yazı yazıp hemen yanıtlanmak üzere sandıklarda görevli tüm emniyet mensuplarının T.C. Kimlik numaralarını ister.
3. Sandıklarda görevli olduğu için kendi sandığında oy kullanamayacak tüm seçmenleri içeren bir veri bankası hazırlanır.
4. Kendi sandığında oy kullanamayacak seçmenler veri bankası (KSOKSVB) mükerrer oyu engellemek için çok değerli bir veri bankasıdır.
5. KSOKSVB kullanılarak bu seçmenleri içeren sandıklara, o sandık listesinde olup, ancak başka yerde oyunu kullanacağı için o sandığa gelmemesi gereken kişilerin listesi 12 Haziran’dan önce İlçe Seçim Kurullarına gönderilir. Bu gönderme işlemi Internetle yapılacağı için bir ulaşmama sorunu olmaz.
6. İlçe Seçim Kurulu sandık başkanlarına, sandık listesinde olup o sandıkta oy kullanmayacak kişilerin listesini verir.
7. Sandık başkanı sabah ilk iş olarak bu adları sandık seçmen listesine işaretler ve o seçmenler oy kullanmaya gelirse izin vermez.
8. Böylece mükerrer oy için risk grubundaki seçmen sayısı çok azalır. 

ALGORITMA (II) 

CHP için önerdiğim yöntemi (2) sandık başkanlarının bilgi akışını sağlayacak şekilde YSK da kullanıp anında mükerrer oy kullananları belirleyebilir. 

1. Sandık seçmen listesine adı olmayan bir kişi orada görevli olduğu için sandığa geldiğinde mutlaka T.C. Kimlik Numarası olan kimliğini verecek.
2. Sandık Başkanı o kimlikteki T.C. Kimlik numarasını hemen İlçe Seçim Kurulunda bu işle görevlendirilen kişiye SMS ile bildirecek.
3. İlçe Seçim Kurulu o kişinin asıl sandığı belirlenecek (2).
4. Belirlenen asıl sandığın başkanına SMS mesajıyla o kişinin adı ve T.C. Kimlik Numarası bildirilecek.
5. O kişi aynı zamanda asıl sandığında da oy kullanmışsa İlçe Seçim Kurulu bu konuda sandık başkanı tarafından bilgilendirilecek.
6. O kişi asıl sandığında oy kullanmamışsa ancak daha sonra gün içinde gelip oy kullanmaya kalkarsa suçüstü yakalanacak. 

ALGORİTMA (III) 

Seçim tamamlanınca mükerrer oy varsa kullananlar en hız şekilde bulunup cezalandırılmalıdır. 

1. Sandık sonuçlarıyla birlikte sandık seçmen listesinde olmadığı halde görevi gereği o sandıkta o kullananların adları ve T.C. Kimlik numaraları veri bankasına doğruca girilir.
2. Başka sandıkta oy kullanmış seçmenler veri bankası (BSOKSVB) sandıklardan gelen bilgilerle oluşur oluşmaz değerlendirmede kullanılır.
3. BSOKSVB içinde aynı T.C. Kimlik numarası birden çok varsa mükerrer oy hemen belirlenir.
4. BSOKSVB içindeki tüm seçmenler için asıl sandıkları belirlenip İlçe Seçim Kurullarına her sandık için listeler gönderilir.
5. BSOKSVB sandık listeleri hızlıca manuel olarak karşılaştırılır, kendi sandığında da oy kullanmışsa, mükerrer oy belirlenir.
6. Belirlenen mükerrer oy sayıları her seçim bölgesi için hesaplanır.
7. Seçim bölgesindeki toplam mükerrer oy sayısı sırayla her partinin ve bağımsız adayın toplam oy sayısından çıkartılarak milletvekili dağılımı yeniden yapılır.
8. Milletvekili dağılımında mükerrer oylar nedeniyle bir değişiklik olduğunda o seçim bölgesinde seçimler yenilenir. 

VE GELECEK SEÇİM İÇİN 

Sandık Seçmen Listeleri sandıkta ve seçimde görevli olanları da içerecek şekilde hazırlanmalıdır. Yani sandık ve seçim görevlileri dahil herkes oy kullanacağı sandıktaki seçmen listesinde olmalıdır. Binada görevli polisin görev yeri yeterli zaman önce YSK’ya bildirilmelidir. Sandık görevlileri, parti görevlileri de YSK’da kayıtlı olduğu için sandık listeleri seçime kısa bir süre kala basılıp sandık başkanına verilmelidir. O listede olmayan hiç kimse görevli de olsa oy kullanamamalıdır. 

YSK’DAN BEKLENTİMİZ 

YSK’ya düşen asıl görev seçime kadar “Mükerrer oy kullanacakların mutlaka en kısa zamanda belirleneceği ve cezalandırılacağı” konusunda seçmeni sık sık bilgilendirmesidir. Bu bilgilendirmeler mükerrer oya niyetli olanları caydıracak etkide olmalıdır. Hatta binaların giriş kapılarına “MÜKERRER OY AYNI GÜN İÇİNDE BELİRLENECEKTİR. YSK” afişleri asılabilir. 

(1) Seçimlerin en zayıf halkası: Mükerrer oy http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=309835
(2) Mükerrer oy kullananları engelleyecek yöntemler için CHP’ye öneriler http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=309836 

Ankara, 5 Haziran 2011 

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..