Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Pınar Zeynep Efendioğlu

http://blog.milliyet.com.tr/headhunter

07 Ekim '07

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Mülakat

Mülakat
 

Bize firmanın mülakat kapılarını açan, Cv’mizi oluşturduk, sıra geldi, mülakat sırasında ve öncesinde dikkat etmemiz gereken kurallara.

Öncelikle, gideceğiniz firma hakkında bilgi toplayın. Misyonunu, basında çıkan haberlerini, görüşeceğiniz kişinin ünvanı ve görev tanımı hakkında, vs.. bilgi edinin. Bu bilgileri edinmek, size artı puan kazandıracaktır. Eğer sektör değiştirecekseniz, sektör ve başvuracağınız pozisyonu iyi etüt edin.

Kendinizi iyi tanıyın. Niteliklerinizi, hedeflerinizi, artı ve eksi yönlerinizi, pozisyona uygunluğunuzu iyi analiz edin. Kendinizi ne kadar iyi tanırsanız, karşı tarafa o kadar güven aşılarsınız. Görüşmeye zamanından 5-10 dk. Önce gidin ve heyecanınızı yenerek sakinleşmeye çalışın. Giyim tarzınıza özen gösterin, sade ama şık olmaya dikkat edin, size oturulacak yer göstermeden oturmayın, çiklet çiğnemeyin, ikram edilse bile sigara içmeyin. Unutmayın, ilk izlenim çok önemlidir.

Anlattıklarınızla, Cv’ nizin içeriğindeki bilgiler arasında çelişki olmamasına dikkat edin. Mülakat sırasında güler yüzlü, samimi ve mesafeli olun, konuşurken kendine güvenen bir tavır içinde karşınızdakinin gözlerine bakarak konuşun. Konuşurken veya dinlerken kollarınızı göğsünüzde bağlamayın, kollarınızı dizlerinizin üstünde veya koltuğun kolçaklarına koyabilirsiniz. Görüşme süresince görüşmeyi yürüten kişinin sorularını doğru anlamaya ve soruya uygun, kısa ve net yanıtlar verip eğer yapabiliyorsanız, kısa örneklerle desteklemeye özen gösterin.

Görüşmeden önce işverenin yöneltebileceği soruları düşünün ve kendinizce yanıtlarını önceden hazırlayın. Örneğin size; “Neden bu firmada çalışmak istediğiniz?” sorulursa, firma hakkında önceden edindiğiniz bilgiler ve hedefleriniz doğrultusunda doğru cevap verebilirsiniz. Artı ve eksi yönlerinizi sınamak isteyebilirler, eksi yönlerinizi anlatırken dürüstlüğünüzden ödün vermeden, fakat daha yumuşak geçişlerle anlatın. Örneğin sabırsız bir kişiliğiniz varsa, işinizde mükemelliyetçi olduğunuzu ve en yakın zamanda projenizi bitirip teslim etmek istediğinizi anlatabilirsiniz. “Sizi neden bu işe alalım?” sorusuna da, iş ile ilgili tecrübelerinize dayanarak güçlü yönlerinizi anlatabilirsiniz. Eğer sağlığınızla ilgili bir sorun varsa, bunu doktordan alacağınız bir raporla işinizi etkilemeyeceğini gösterebilirsiniz. Firma veya pozisyon hakkında soracağınız soruları çekinmeden sorun.

Eğer size teklif yapılırsa düşünmek için zaman isteyebilirsiniz. Eğer işveren size döneceğini söylerse, belirli aralıklarla telefon ederek ama sıkboğaz etmeden, konunun akıbeti hakkında bilgi alabilirseniz, bu sizin ilginizi ve isteğinizi belirtir.

Unutmamanız gereken, her zaman DÜRÜST ve POZİTİF olmanızdır.

 
Toplam blog
: 11
: 8695
Kayıt tarihi
: 27.09.07
 
 

24/06/1974 İstanbul doğumlu, evli 2 çocuk annesiyim. Boğaziçi Koleji mezunu, A.Ü. Halkla İlişkiler m..