Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '08

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Mülakatta başarının sırları

Mülakatlarda başarılı olmak sadece bilginizin veya eğitiminizin iyi olması ile alakalı olmuş olsaydı mülakat yerine sadece şirketlere gönderdiğiniz CV’ler ile işe alınırdık. Ama işler öyle yürümediği için mülakatların başka bir anlamı olduğunu anlamamak mümkün değildir. Peki mülakatın sırrı nedir? Nasıl başarılı olunur? Bunları kendi tecrübelerim ve dışarıdan öğrendiklerim bilgiler çerçevesinde sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

İlk öncellikle mülakat öncesi nasıl bir hazırlık yapmamız lazım onları öğrenelim. Görüşmeye gideceğiniz şirketin web sayfasından veya o şirkette çalışan tanıdıklarınız sayesinde şirket hakkında bilgiler edinmeye çalışın. Hatta yaptıkları veya yapacakları projeler ya da işler hakkında yayınlanan yazıları okuyarak fikir hatta söz sahibi olmaya çalışın. Bu size mülakatta konuşmak için çok güzel bir konu olabilir. Örneğin bir inşaat firması ile görüşüyorsanız, yaptıkları yeni inşaatın kat planlarını çok beğendiğinizi veya bahçe peyzaj’ının başka türlü olması halinde daha etkileyici olacağını söyleyerek ilgili biri olduğunuz izlenimini verebilirsiniz.

Bir diğer önemli husus ise mülakata gitmeden önce merak ettiğiniz ve öğrenmeyi arzuladığınız soruları mülakatta sorulmak üzere not alın. Bu sorular maaşım ne kadar? Kaç gün iznim var? gibi sorulardan ziyade işin gidişatı veya tekniğiyle olmalı. Bu şekilde gene işe ilgi duyduğunuzu gösterebilirsiniz.

Mülakata gitmeden 1 veya 2 gün önce gideceğiniz yerin adresine giderek yeri kontrol edin ve ne kadar sürede orada olabileceğinizi kontrol edin. Mülakat günü adres aramak hem sizi strese sokar hem de gecikmeniz halinde is veren için kötü bir izlenim verirsiniz. Mülakattan 15 dakika önce orda olarak hem biraz rahatlamanızı sağlayın hemde panik olma olasılığınızı minumum’a indirin.

Mülakata giderken CV’niz değişmiş ise güncellenmiş hallini, eğer hala aynı ise güzel bir kağıda 3-4 kopyasını yanınıza almayı unutmayınız. Mülakatı yapacak kişi o gün gelememiş ise onun yerine gelecek kişinin elinde CV’niz olamayabilir veya mülakata birden fazla kişi katılacaktır o an itibari ile. Bunun yanında mülakata giderken yanınızda mutlaka güzel bir not defteri ve kalem bulundurun. Mülakatı yapan kişiler konuşurken gerekli bulduğunuz bilgileri not etmeyi ve not ettiğiniz konular ile ilgili sorunuz varsa sormayı ihmal etmeyiniz. Ayrıca not almanız gereken en önemli notlardan birisi mülakatı yapan kişinin veya kişilerin isimleri.

Odaya veya görüşme alanına girerken mutlaka görüşmecileri onların gözlerine bakarak selamlayın ve ellerini sıkmak için onlara yaklaşın. Tokalaşmak ilk izlenim için çok önemlidir bunun için yumuşak olmayan ama karşıdakinin canını yakmayacak şekilde tok ve sıkı bir tokalaşma yaptıktan sonra oturmanız gereken yere oturun ve onlardan gelecek sorular için arkanızı yaslayıp bekleyin. Bu esnada elleriniz masanın üstünde rahat bi şekilde durabilir. Ancak elleriniz bağlamak veya ceplerinize koymak size eksi puan kazanadırabilir.

Mülakat esnasında size sorulan soruları kendinize güvenir şekilde cevaplamaya özen gösterin ve bilmediğiniz sorular karşısında cevaplama çalışmak yerine kısaca bu soru hakkında fikir sahibi olamadığınızı gerekçeniz ile birlikte görüşmeciye sunun.

Görüşme sonunda görüşmecinin kartını eğer yok ise e-mail ve telefon numarasını almayı sakın unutmayın ve mülakat günün akşamında görüşmeciye mülakat için bir teşekkür emaili atamayı unutmayınız. Umarım görüşmeleriniz dilediğiniz gibi geçer.

 
Toplam blog
: 42
: 2128
Kayıt tarihi
: 21.05.08
 
 

1982 Ankara doğumluyum. Üniversite eğitimimi yurtdışında tamamladıktan sonra bir süre yurtdışında..