Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Münir Nurettin Selçuk anma gecesi...

Münir Nurettin Selçuk anma gecesi...
 

Koromuz, Saz ekibi, Bilecik Belediye Başkanı Selim Sağcı ve eşi (koristlerin arasında) önde beyaz kostümlü Şef Dr.Tuncağ Dağlı.


E günlüğüme notlar...

Önceki  gece 04.02.2012 gecesi gerçekleşen  Bilecik Türk Sanat Musikisi Topluluğu'nun Münir Nurettin Selcuk'u Anma Gecesi'nde bir kısım protokol ve halkın katılımıyla coşkulu ve güzel görüntüler sergilendi.. Koristler (bizler) amatör ruhları içerisinde profosyonelce bir performans sergileyerek izleyenlerle birlikte sanat  dolu güzel bir gece geçirdiler..

Aylar süren çalışma sonrasında ve Şef Dr. Tuncay Dağlı'nın gayreti, titiz ve disiplinli yönetimiyle  şehrin önde gelen isimlerinden oluşan koro Münir Nurettin Selçuk eserlerini seslendirildi.

Ruhsarına aybetme nigah ettiğimi yar diyerek yola çıkan koro, Kalamış'da mola verirp Endülüs'te raks etti. Vur pençe-i Ali'deki şemşir aşkına nidalarıyla, davullarda, zillerle ve seyircilerin de eşliğiyle çoştukça coştular.

Koro,  yine Şef Dr.Tuncay Dağlı yönetiminde bahar konserinde buluşmak üzere bu kez de  Avni Anıl eserlerini seslendirmek üzere yeni dönem çalışmalarına başladı.

N.Dilruba ÖRS 2012 Bilecik

Münir Nurettin Şelçuk (Kaynak www.biyografi.net)

1901 yılında İstanbul'un Sarıyer semtinde doğdu. Doğum tarihi için çeşitli kaynaklarda 1899, 1900, 1902 tarihleri de gösterilmiştir. Divanı Hümayun muavini ve Darülfünun İlahiyat Şubesi muallimlerindcn Mehmed Nuri Bey ile Fatma Hanife Hanım'ın oğludur. On beş yaşında Darü'l Feyzi Musiki Cemiyeti'ne öğrenci olarak girdi. Üç yıl sonra da, hanendelerinden biri olduğu bu topluluğun konserlerine çıktı. 1907'de Soğukçeşme Askerî Rüşdiyesi'ni bitirip Kadıköy Sultanî'sine yazıldı. Aynı yıl Darülelhan'a da girdi, Zekaizade Ahmed Efendi'den dört yıl ders aldı.

1917 yılında ailesinin ısrarı ile öğrenim için gittiği Macaristan’dan geri döndü. Dar'ül Feyz'i Musiki Cemiyetine devam etti ve Zekaizade Ahmet Irsoy'dan ve Besteniğar Ziya Bey'den müzik dersleri aldı.

Bestekârlığa 1920 yılında Tevfik Fikret’in “Bu bir terânedir” şiirine yaptığı bir besteyle başladı. İkinci olarak “Sensiz ey şûh gözlerim avâre kalbim ağlıyor” güfteli şarkısını besteledi. Bu iki eserden sonra, yirmi yıl süreyle beste yapmadı.

1923 yılında askerliği sırasında Mızıka-ı Hümâyûn’da sonradan da Riyaset-i Cumhur Musıkî Heyeti’nde çalıştı.

Eski okuyuşla yeni anlayışı birleştirerek çok farklı bir üslupla, 1928’de Sahibinin Sesi firmasında ilk plaklarını yaptı. Aynı yıl Paris’e giderek, ses tekniği konusunda öğrenim gördü. Özgün bir ses tekniği eğitimi gören ilk Türk müziği ses sanatçısıdır. 19. yüzyıl İtalyan opera şarkıcılığının izlerini taşıyan icra üslubu, "Bel Canto"dan etkilendi.

Türk müziği tarihinde, tek başına konser verme geleneğini getirdi. İlk solo konserini Paris dönüşü, 1930 yılında, şimdiki Dormen Tiyatrosu’nda verdi. Büyük ilgi topladı ve hayranlık uyandırdı.

Konserlerde frak giydi ve ayakta şarkı söyledi. Aynı zamanda koro eşliğinde solo okuma geleneğini de ilk kez uygulayan sanatçı oldu. Batıdan gelen opera, tango gibi etkileri, kendi Türk müziği okuyuş üslubuna dahil etti. Asıl beste çalışmalarına, 1940-1941’li yıllardan sonra başladı.

İstanbul’a döndükten sonra otuz yılı aşkın bir süreyle İstanbul Belediye Konservatuarı İcra Heyeti’nde görevi yaptı. Birçok genç kuşak sanatçısının yetişmesine katkıda bulundu. 27 Nisan 1981 tarihinde öldü. Sanatçı Timur Selçuk'un babasıdır

 
Toplam blog
: 153
: 1584
Kayıt tarihi
: 18.12.08
 
 

Yaşamayı seven, yaşamı dürüst ve içten yaşayan, evi, eşi ve iki yavrusunun annesi... ..