Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Murat'ın robotu

Murat'ın robotu
 

Fakülteden sınıf arkadaşımdı, Murat. Çok ders çalışır, branşıyla ilgili birçok araştırma yapar, boş zamanlarında, diğer üniversitelerin de kütüphanelerine giderdi. İngilizcesini geliştirmişti. Bu arada Almanca öğreniyordu. Bitirme projesi olarak "Endüstriyel Robotlar" konusunu seçmişti. Bir robot kolu üretmek istiyordu. Başlangıçta, bunun için gerekli bilgi, maddi kaynak ve teknolojilere sahip değildi. Bitirme projesi, bu iş için biçilmiş kaftandı. Projesini hazırlarken, robotlarla ilgili, yerli ve yabancı, birçok kaynağı araştırdı. Gereken, mekanik, elektrik ve elektronik bilgileri elde etti. Güzel bir robot projesi hazırladı, projesi kabul edildi ve mezun oldu. Ancak robotu henüz imal edememişti. Bunu kesinlikle yapmak istiyordu.

Fakültede okuduğu sıralarda, arkadaşları boş zamanlarında gezerken o, kitap okuyordu. Öğle yemeklerine vereceği parayı biriktirerek, konuyla ilgili kitaplar alıyor, bazı öğle vakitlerini aç geçiriyordu. Bu arada bir kıza âşık olmuştu. Aşkına bir karşılık göremedi. Ama robot üretme kararlılığı, onu aşkı için savaşmaktan vazgeçirdi. Onun bir hedefi vardı. Bunun için epey bir yol alması gerekiyordu. Bu yolda karşısına çıkabilecek tali yollarla zaman kaybetmeyi göze alamazdı.

Göreve aynı şehirde, farklı ilçelerde başladık. Ondan haber alıyordum. Maaşıyla bilgisayar ve diğer donanımlarını, robotlarla ilgili birçok yerli ve yabancı kaynaklar almıştı ve gelirinin çok büyük bir kısmını bu işlere ayırıyordu. Göreve başlayan diğer arkadaşlar, ev, araba almak için para biriktiriyor, o ise parasını teknolojik araştırmalara harcıyordu. Kimimiz ev, kimimiz otomobil aldık. Kimimiz de evlenip yuva kurduk. O hala evlenmemişti; arabası ya da evi de yoktu.

Bir gün beni ziyarete geldi. Uzun zaman olmuştu yüz yüze görüşmeyeli... Kısa bir hal-hatır sormadan sonra hemen, elindeki projeleri, elektrik-elektronik devreleri gösterdi bana... Hala robotu imal edememişti ama son safhalara geldiğini söylüyordu. Bir süre sonra çok uzak bir yere tayininin çıktığını duydum. Ondan aldığım en son haber ise, endüstriyel bir robot kolu imal ettiği ve patentini aldığıydı...

 
Toplam blog
: 63
: 1536
Kayıt tarihi
: 20.04.07
 
 

1968 yılında Üsküdar'da doğdum.İlk-Orta öğrenimimi Almanya'nın Hof/Saale kentinde tamamladım.Lise ve..