Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '07

 
Kategori
Haftasonu
 

Mürefte

Mürefte
 

Eğer İstanbul ve çevresinde yaşıyor ve haftasonu bir kaçamak yapmak istiyorum diyorsanız işte size muhteşem bir teklif.

“Mürefte”…

Mürefte Tekirdağ iline bağlı şirin bir tatil beldesi, fakat bir tatil beldesi olma özelliği dışında çok meşhurda bir özelliği var, burası “Şarabın Başkenti” ünvanıyla anılıyor asıl..

Mürefte’ye girdiğinizde bir çok şarap mağazasıyla karşılaşacaksınız. Fakat bu sizin bildiğiniz mağazalardan değil, burada şarap üretilen fabrikalara “şarap mağazası” deniyor. Bu terim işin ilk sahipleri olan Rumlardan geliyor. Üretim hanelerine “şarap mağazası” adını vermişler. Türkler’de bu bu geleneği sürdürmüşler. Mürefte’nin şaraphaneleri rüzgara karşı inşa edilirmiş böylelikle doğal serinlik sağlanırmış. Bu küçük beldede her damak tadına göre şarap bulmak mümkün. Üretimin ağırlığı da “Sofra Şarabı” denilen halk tipi daha çok bütçeyi sarsmayan tipte şarap. Aynı zamanda dökme şarap üretimi de mevcut bazı fabrikalarda ise ileri teknoloji dışında elle mantarlamada yapılmakta. 

Mürefte öyle saatlerce gezilecek bir belde değil daha çok oturup yenilecek içilecek, doğanın, manzaranın damak tadının esiri olunacak bir yer. Fakat illa da ben buraya gelmişken şarap olayının içine dalmak istiyorum, şöyle bir etrafı görmek istiyorum diyorsanız buna pişman olmazsınız. Şarköy, Mürefte, Hoşköy, Güzelköy, Mursallı, Gaziköy ve çevresi tabir yerindeyse Türkiye’nin şarap sahili diyebiliriz, Ve bir de Müreftenin 3 km. yukarısında Çınarlı (Platanus) köyü var. Lozan Mübadelesi ile Selanik’ten gelerek Rumların terk ettiği bu köye yerleşen halk burada şarap üretmeye başlamış. Çınarlı’nın kendine ait bir şaraphanesi de var ve burada dökme tabir edilen şarap üretiyorlar.

Mürefte’de Eylül – Ekim aylarında bağ bozumları olmakta bu tarihlerde şarap tadım turları da düzenleniyor

Mürefte aynı zamanda yine Tekirdağ iline bağlı Şarköy ilçesine çok yakın bir belde. Bu iki yer arasında yıllardır ağızdan ağza dolaşan ilginç bir de hikaye var.

Kurtuluş Savaşı sonrası Cumhuriyet kurulurken 1925’te Gelibolu Sancağına bağlı Şarköy, Tekirdağ iline dahil ediliyor. O tarihte Mürefte ilçe merkezi konumunda. Dip dibe iki ilçe olmaz düşüncesiyle T.B.M.M. Mürefteyi ilçe merkezi kabul ediyor. Haber ilçeye gelince Kara Ali ve Enver Ağa Şarköy’e karşı bir muziplik düşünüyor ve bir sepet hazırlıyor, sepetin üzerine de yine muzipçe bir not iliştiriyorlar ve Şarköy’e yolluyorlar. Sepette sadece lahana ve pırasa bulunuyor, not’ta ise “Mürefte aldı kazayı Şarköy aldı pırasayı” yazıyor. Bunun üzerine Şarköy’den Bulgurlu Ahmet ve Mehmet Ağa hemen Ankara’ya gidiyorlar. Kırklareli milletvekili Şevket Kaltakkıran’ın yardımlarıyla Şarköy ilçe merkezi oluyor ve Mürefte bucak haline geliyor ve 1946 yılında Belediye olma hakkını kazanıyor.

Bu olaydan sonra Mürefte halkının kendini şaraba vurduğu, öyle ki kişi başına Mürefte’de 130 litre şarap tüketildiği söyenir.

Eğer Müreftede kalmaya karar verdiyseniz birkaç dipnot size;

Müreftede;

1 otel
4 meyhane
7 balıkçı
7 lokanta
1 internet kafe ve
4 çay bahçesi bulunmakta…

Mürefte’ye girerken “ŞİFA NİYETİNE” demenizi tavsiye ediyorum çünkü buradan ayrılırken bir hayli şarap içmiş ve bu şirin beldenin güzelliğiyle sarhoş olmuş olarak ayrılacaksınız….

 
Toplam blog
: 99
: 2370
Kayıt tarihi
: 25.03.07
 
 

1977 yılında İstanbul'da doğdu, zamanının getirdiği bir çok avantajı değerlendirdi. Sokakta oynad..