Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '21

 
Kategori
Tarih
 

MÜRETTEP (HAYALİ) Tümen

MÜRETTEP TÜMEN    

Mürettep; Gizli bir amaç için düzenlenmiş iş veya eylem manasına gelir. Savaş sanatında bir strateji/takdik hamlesidir.  

İstiklall savaşında düşmanın dezenformasyonla yanıltıldığı, bilmediği veya farkına varmayıp aniden ortaya çıkan müfrezeler çok can yakmıştır. Bunun örneği aşağıdaki görüşmeden anlaşılır.

-(Papoulas Kral’a: “Akşehir dolaylarından gelen bir birlik başımıza bela oldu” Kemal Paşa’nın hayalet süvarileri (Mürettep Tümen)

Paşa'nın Hayalet Süvarileri-Sakarya Meydan Muharebesi başından sonuna kadar Mustafa Kemal Paşa’nın Papoulas’a strateji/taktik dersleriyle doludur. Ancak ezber bozan uygulamalarıyla kendi bakış açısını getirecek niteliktedir....)

1-14-15 Eylül 1921 de Mürettep tümen düşman işgalinde bulunan Sivrihisar'ı ani bir akınla basmış Hastane kullanılamaz hale gelince binlertce yaralı Yunan askeri Eskişehir ve Afyon'a nakledilmiştir.>

2-Gerçekte var olmayan 19uncu ve 20nci Tümenlerin hücum taburlarından yola çıkarak başlanan bu çalışma, Büyük Taarruz'a kadar Atina'ya gönderilen Yunan istihbarat raporlarında yer alan ve ısrarla tekrar edilen bir yanlış bilginin ayrıntılarına odaklanmıştır. Aylık raporlarda Türk ordusunun kuruluşu ve kuvveti belirtilirken Kocaeli Grubu “üç piyade ve bir süvari tümeninden müteşekkil” olarak tanımlanmakta, hatta bunların 18inci, 19uncu ve 20nci Piyade Tümenleri olduğu da vurgulanmaktadır. Oysa Büyük Taarruz öncesinde Türk Silahlı Kuvvetleri kuruluşunda 19uncu ve 20nci Piyade Tümenleri yoktur. Buna rağmen cephenin kuzey kesiminde Yunanlar Kocaeli Grubu'nun gerçek mevcudu olan 6.981 askere göre değil, en az üç tümenlik bir kuvvete göre savunma düzeni almıştır. Bu tam da Büyük Taarruz planına uygun olarak, Türk komuta kademesinin istediği durumdur.

3-MÜRETTEP KOLORDU

Kocaeli kesimindeki Kuvayı Milliye müfrezelerinin bir kısmını da bünyesine alarak "tertip" edilen, Sakarya Meydan Muharebesi'ne durmaksızın günlerce yürüyerek yetişen ve cephe kuzeyini tek başına müdafaa eden efsane askeri birlik!

Eskişehir - Ankara demiryolundan kuzeyde Ankara Çayı'na kadar uzun bir cephe hattını savunan Mürettep Kolordu'nun karargahı ise 11 Eylül'e kadar Polatlı'nın Karapınar köyündedir.

1. Süvari, 1., 17. ve 41. Piyade tümenlerinden oluşan Kolordu'nun kumandanı Miralay Kazım Fikri Bey (Özalp)’dir.

Mürettep Kolordu'nun Karapınar'da 3 hafta karargah olarak kullandığı bina sahipleri tarafından bugün kaderine terk edilmiş haldedir.11 Eylül günü Başkomutanlık karargahı da Karapınar'da bu binaya gelmiştir.Karapınar'ın doğuda yaslandığı tepe Zafertepe'dir ve muharebeler süresince Başkomutan'ın harbi sevk/idare ettiği yer olmuştur.

 

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..