Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '17

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Muş Varto'da orkestra

Muş Varto'da orkestra
 

birgun.net


İzmirli Müzik öğretmeni Aslı Tanrıkulu 3 yıl önce Muş, Varto’da Taşımalı Eğitim yapan bir ortaokula atandı. Öğretmen, “ben burada ne yaparım..”  derken, çocukların ders arasında kütüklerle  kendi kendilerine ritm tuttuklarını gördü. Aslı öğretmenin yardımıyla hemen çevreden buldukları teneke, tahta, leğen, bidon  ve diğer cins kutularla bu ritm araçları çeşitlendirildi. Ondan sonra Aslı öğretmen çocukların müziğe çok yatkın olduklarını görünce internet aracılığıyla okula daha başka gerçek müzik araçları edindirdi. Ve çocuklar bu bağışlanan araçlarla çalışmaya başladılar.
 
Ve öyle iyi bir düzeye geldiler ki, kendilerine “Düşler Orkestrası” adını veren grup nihayet İstanbul’da düzenlenecek uluslararası  “SANSEV”  “çoksesli korolar festivali”linden  çağrı almayı becerdi. 
 
Şimdilerde çevre il ve ilçelerde Türkçe, Kürtçe, İngilizce şarkılar söyleyen ve dinleyicilerinden çok alkış alan topluluk yeni hedeflere kilitlendi.  
 
Aslı öğretmenin köy okullarından topladığı öğrencileriyle kurduğu orkestranın bugün bağlama, mandolin, keman, gitar, flüt, piyano gibi çalgı aletleri var. Ve öğrenciler bu enstrümanları beceriyle kullanıyorlar. 
 
Öğretmenlerinin desteği ve bağışları yapan kişilerin iyiliği sayesinde dünyaya bakışları değişen ve güzel şeyler düşünen çocuklar şimdi daha mutlu.
 
Orkestra hiç kimseyi bulamazsa , şarkılarını koyunlarına, kuzularına dinletiyor. 
 
Türkçe’de bir laf vardır. “Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur..”  Çocuklara iyi şeyler öğretirseniz, onlar iyi insanlar olurlar. Bunun da iki yolu vardır : iyi eğitim ve sanat… İşte bu örnekte sanatın insanların kanına, canına ne çabuk işlediğini görüyoruz. Hele müzik.. Müzik… Müthiş bir şey; insanların dünyasını nasıl değiştiriyor; onları  nasıl farklı  ve özgün insanlar haline koyuyor.
 
İzmir’li Müzik Öğretmeni Aslı Tanrıkulu’nun oluşturduğu 40 kişilik Orkestra şimdi durmadan çalışıyor ve eğer maddi destek bulunursa , İstanbul’a ilk kez gelip, oraları da görebiliriz…diyorlar. 
 
Gördünüz mü güzel haberleri… İşte böyle böyle insanlarımız “Uygar İnsan” oluyorlar. Müzik, sanat insanların değişmesi  için çok önemli bir araç. İnsanları ne çabuk değiştiriyor.
 
Keşke daha önceki yazımızda söz ettiğimiz  Barış Yazgı’nın da erken yaşlarda Aslı öğretmen gibi bir yol göstereni olsaydı, böylece Akdeniz’in sularında  boğulup gitmezdi, belki de çok değerli bir orkestranın çok değerli bir elemanı olurdu. Ama o, sanatını değerlendirecek bir kaynağı, yolu bulamamıştı ve ülkemizin bir gariban insanı gibi heder olup gitmişti.
 
Umut Aslı öğretmen ve onun gibi yürekten çalışan nice öğretmenin çocuklarında. İnşallah onlar yollarını bulurlar ve çok tanınmış, çok değerli bilim ve sanat adamları olurlar. 
 
Umutla ve sevinçle böyle güzel haberler bekliyoruz. 28.4.17
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..