Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '14

 
Kategori
Resim
 

Musa Güney'in "Katarsis" başlıklı çalışmaları Zeytinburnu Kültür Merkezi'nde sergileniyor

Musa Güney'in "Katarsis" başlıklı çalışmaları Zeytinburnu Kültür Merkezi'nde sergileniyor
 

Zihin Ötesi Sürülen Fırçada Kendi Bilinmezimize Yolculuk

Musa Güney’in “Katarsis” başlıklı çalışmalarından bir bölümü Zeytinburnu Kültür Merkezi’nde 18 Ocak saat : 19.00 da yapılacak açılış ile izleyiciyle buluşuyor.

İnsanlık bir nehir gibi ilk yaratılıştan bu güne sürekli bir değişerek akıyor. İbni Haldun’nun meşhur Mukaddime’sinde anlattığı gibi devamlı bir döngü içinde hayat, ilkelden mükemmele mükemmelden ilkele. “Zaman döne döne bulunduğu noktaya geliyor”. İnsan var olduğu tüm zamanlarda ve mekanlarda kültür üretiyor. Değişen insanın yaptığı sanat da doğal olarak değişiyor. Sanat önceleri Platon’un deyişiyle “mimesis”ten doğuyordu. Bir zamanlar sanatçı yaratıcılığı kısaca üç boyutlu bir doğa görünümünü iki boyutlu olarak tuvalde yeniden yaratmaktı. Bu durumda sanat mevcut bir varlığın yerini tutmak için vardı. Bugün sanat eseri bir varlığın yerini tutmak yerine varlığın kendisi olma yolunda.

Musa Güney’in “Katarsis” sergisi hiç bir şeyin yerini tutmak derdinde olmayan günümüz genç kuşak resim sanatının yetkin bir örneği olarak karşımızda. Grafik ve fotoğraf alanlarında da özel çalışmalara imza atan Güney, tablolarında bir şey anlatmıyor. O anlamın ve zihnin algılayabileceği sınırın üstünde tutuyor fırçasını. Onun tavizsiz sanat duruşunda  her bir resmin varoluşu kendine mahsus bir formülle inşa ediliyor. Bu eserlerle sanatsal ilişki kurmanın yolu da izleyenlerin onları kendi içlerinde yaratmalarından geçiyor.

Güney’in resimleri sevinci, acıyı, çiçegi, yagmuru, toprağı... koymuyor önümüze. Onlarla göz teması kurduğumuzda yağan yağmurun tadından ıslanıyoruz.  Resmin karşısında durduğumuzda içimizi taze toprak kokusu dolduruyor ya da çocukluğumuzda topladığımız yabani menekşeler yeniden açıyor benliğimizde. Bazen de tabloların girift boşluğunda kaybettiğimiz şeyler birikiyor ve onların yoksunluğu dolduruyor yüreğimizi. Güney bize doğayı betimlemiyor, onlara bakınca içimizdeki doğa özlemini ayaklandırıyor. Onun tablolarında hazıra konacağımız hiç bir şey yok. Bu tablolarda çıkacağımız yolculuk kendi bilinmezlerimize götürüyor bizi. Resimlerle kurduğumuz sanatsal temas başka hiç bir yapıdan edinemiyeceğimiz, içimizdeki bilinmezlerden yapılmış bir deneyim ekliyor benliğimize.

Güçlü bir üst dil barındıran büyülü bir projeyle karşınızda olmanın heyacanını yaşıyorum. Öncelikle birlikte çalışma önerimi içinde bulunduğu ulusal ve uluslararası bir çok çalışmanın ortasında olmasına rağmen kabul eden ressam dostum Musa Ğüney’e gönülden teşekkür ediyorum. Sergiye ev sahipliği yapan ve imkanlarını oluşturan Zeytinburnu Belediye Başkanı Sayın Murat Aydın’ı, “Katarsis” projesi için yetkin kuramsal yazılarıyla katkı sağlayan Sayın Habib Gerez ve Zeliha Demirel’i şükranla anıyorum.

Sergi 10 şubat 2014 tarihine kadar Zeytinburnu Belediyesi Kültür Merkezi’nde görülebilir.

Zeytinburnu Kültür Merkezi : Semiha Şakir Caddesi Zeytinburnu Meydanı Zeytinburnu / İstanbul

Mehmet Lütfi Şen /  Sergi Küratörü

 
Toplam blog
: 84
: 605
Kayıt tarihi
: 05.03.09
 
 

Konya Akşehir doğumluyum. Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliğ..