Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '18

 
Kategori
Sinema
 

Müslüm Baba Neden Öldü?

Müslüm Baba  Neden Öldü?
 

Hayatta insanın en büyük düşmanı önyargıdır, dinlemeden incelemeden bir olayı ya da insanı yargılamak  olayları yanlış yorumlamamıza sebep olur.

Uzaktan bakınca arabesk söylüyor diye önyargım vardı. Daha önceleri, bir yerlerde çalındığı zaman müziğini dinliyordum  ama özellikle dinlemezdim. Teoman'la düet yaptığı zaman dikkatimi çekti. Şarkılarını dinlemeye başladım. 

Can Ulkay'la geçen sene ropörtaj yaptığımda, sinemaya farklı pencereden baktığını, hollywood tarzı film yapmak istediğini hatta yaptığını söylemişti. Ayla filmi ile bunu ispatladı. Ayla filminde  savaşı tüm taraflarını anlatmasına rağmen gerek Kore sinemalarında gerek Çin sinemalarında film gösterime girdi, bence bu bir başarıdır. Can Ulkay'ın gerek Ayla filmi gerek Müslüm filmi herhangi bir yabancı dil ile seslendirildiği zaman  herkesin seyredebileceği bir film yani anlatım dili kesinlikle uluslararasıdır.

Biraz filmden bahsedeyim ; Çekimleri bir yıl süren başrollerini Timuçin Esen, Zerrin Tekindor'un paylaştığı yönetmenliğini Can Ulkay ve Ketche (Hakan Kırvavaç), senaryosunu Hakan Günday ve Gürkan Özçiftçi, yakından tanıdığım çoğu filmin kurgusunu yapan filmlere can veren usta kurgucu Mustafa Preseva'nın yaptığı filmin maliyeti 21 milyon tl.  Gişe rakamlarına bakarsak film ilk 3 günde 600.141 izleyici ile rekorla başladı gün itibari ile 26.10.2018'den bugüne filmi 5.287.476 kişi izlemiş ve 8.683.174,24 TL hasılatla filmin masrafını çıkardığı gibi kara geçmiş. Yani iyi çalışma her zaman takdir görür.

Müslüm Gürses'in hayatını konu alan filme gelirsek, film bir biyografi filmi ya da belgesel değil, tamamen bir star filmi. Müslüm Gürses'in hayatını uzaktan izleyenler için yaptıklarının sebebini masalsı bir dille anlatan bir film, filmi seyretmeniz için müslüm hayranı olmanız ya da başta da dediğim türkçe bilmenize bile gerek yok hangi dile çevirirseniz bu filmi seyretmekten zevk alırsınız, anlarsınız. Timuçin Esen'in Müslüm Gürses şarkılarını seslendirmesi ve onu tarzını yakalaması gerçekten büyük bir başarı Zerrin Tekindor, Erkan Can oyunculuklarını tartışmamıza bile gerek yok.

2012 yılında kalbine stent takılan sanatçı, 2013 yılında böbrek ve karaciğer yetmezliğinden 4 ay hastanede yattıktan sonra hayata gözlerini yummuştur. Babası Mehmet Akbaş ise hapisten çıktıktan sonra yeniden evlenmiş 4 yıl önce o da hayatını kaybetmiştir.

Yapımcı Mustafa Uslu,  yönetmen Can Ulkay ve Ketche'yi tebrik ederim böyle bir projede yer alıp bize bizden konularla film yapmaları kendi özümüzden değerlerden bahsetmeleri, çakma amerikan filmleri yerine böyle projelerin izleyiciye sunmaları  sinema açısından güzel bir üslup,  devamını gelmesi dileği ile. İyi Seyirler.

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..