Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '18

 
Kategori
Güncel
 

Müslüman Alemindeki Uyanış; Ekmek İstiyorlarsa Uykudan, Demokrasi İstiyorlarsa Cehaletten Uyanma

Müslüman Alemindeki Uyanış; Ekmek İstiyorlarsa Uykudan, Demokrasi İstiyorlarsa Cehaletten Uyanma
 

Arap baharı ve sonrasında gelen İslam coğrafyasındaki halk hareketlerini analiz etmek zor; IŞİD vari bir nedenle bile ayaklananlar olabilir. Hala kimin ne istediğini anlamış değiliz.

Ne güzel demokrasi geliyor diye dünya olumlu bakıyor ama kimin ne için ayaklandığı belli değil, örneğin İran’da halk neden ayaklandı?

Ekmek isteyen de var, demokrasi isteyen de; hatta belki şeriat isteyen de vardır.

Böyle olunca ayaklanmalara olumlu bakmak kolay olmuyor. Belki dış tahriklerle karıştırılan ülkeler tablosu var karşımızda.

Genelde ekmek ön plana çıkıyor ama aslında istenen demokrasi. Bence İran’da da durum aynı. Petrole rağmen kişi başı geliri 5000 dolarlarda olan İran’ın doğrusu ekonomisinin de pekiyi olduğu söylenemez. Yine de demokrasi için ayaklanıldığını düşünüyorum.

Bazı ülkelerde yenilik söylemlerini duyuyorsunuz. Bunlar yeni dünya düzeni içinde yer almaya çalışıyorlar. Bir de farklı ülkeler var, duygusal; inanç, mücadele, onur gibi eski kalıplardan kurtulamayan.

Ekmek isteyip şehirleri yıkanların mücadelesini anlamlı bulmuyorum, yönetim nasıl olursa olsun demek ki ekmek verirse mücadeleyi bırakacaklar. Oysa belki ekmek olmayışının nedeni yönetim.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..