Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '18

 
Kategori
Deneme
 

Müslüman Olamadık

Müslüman Olamadık
 

Çocuklarım


Dünya üzerindeki Müslüman ülkelerde savaşın ve kıtlığın acımasız zulmünün şiddeti gittikçe artmaktadır. Zulmün kışkırtıcısı hem Müslüman hem de Müslüman olmayanların işbirliği gücüyle oluşmaktadır. Duruma üzülen çoğu Müslüman ve azı da Müslüman olmayan vicdanlı insanlar sorunun kaynak nedenini Kuran sözünü anlamadan geçen Müslüman ibadetinde bulmaktadır. Bu çok da doğru bir tespit değildir. Müslüman, yüzlerce yıldır Kuran'ı zaten tam anlamış olarak ibadet etmez. Aslında zamanımızda Kuran'ı anlamış Müslüman sayısı zulmün bu denli şiddetli ve acımasız olmadığı eski zamanlara oranla daha fazladır. Bence zulmü üreten insan uygarlığının para istifi üzerine oturtulmuş başarı hikâyesidir.
 
Kuran'ı anlama niyetiyle okumak özgür bilincin önemsemesi gereken bir iştir. Gene de insan uygarlığını kahreden korkunç melekleri sadece Kuran'ı anlayarak yok edebileceğimizi sanmıyorum. Çünkü tüm dünyayı Kuran ehli Müslüman yapamayız; Tanrı, insanı insanla sınadıkça bu yapılabilir bir şey olmaktan çıkmaktadır. Herkesi iyi Müslüman yapamayız belki amma herkesi eğitimle iyi ve güzel insan olmaya yüreklendirebiliriz.
 
Tüm Müslümanları iyi bir Kuran ehli yapmış olsak bile bu dünya nüfusunun sadece dörtte biri eder. İnançları değiştirmek inandırmaktan bin kat daha zordur. Bu nedenle insan ancak bilimsel fakat vicdan uyarıcı bir eğitim sistematiğiyle daha iyi ve güzel olmaya geliştirilebilir. İnsan inancından dolayı Müslüman olmayı reddedip Kuran'ı inkâr edebilir; ancak kimse bilimsel olup vicdanlı insan yetiştirmeye azimli bir eğitim sistemini reddetmez.
 
Muharrem Soyek
***
 
Toplam blog
: 363
: 1765
Kayıt tarihi
: 04.08.08
 
 

Parasız yatılı Darüşşafaka Özel Lisesi'nde iki yılı hazırlık sınıfı olmak üzere yedi buçuk yıl ok..