Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '08

 
Kategori
Güncel
 

Müslüman-Türk tartışması..

Müslüman-Türk tartışması..
 

İlginç tartışma Habertürk kanalında gerçekleşmiş..ama ben Tımetürk sitesinden izledim.

Son dönemin en önemli şairlerinden biri olan İsmet Özel, komünistliği terkedip Müslüman olduktan sonra, Felsefesini derinleştirdi.

İslamın algılanması konusunda da yeni ve farklı yorumlar öne sürdü.

Son söylediği ise, gerçekten anlaşılması güç ve tartışmaya açık bir iddia:Müslüman olmayan Türk değildir..! Hatta; Türk küfre rıza göstermeyen, kafire fırsat vermeyendir, diyor

Aslında Türk ırkının tarih sahnesine çıkması ve tarihe damgasını vurması İslamiyeti kabuluyle gerçekleşmiştir.

Bir bakıma "Türk" İslamın mayasıyla mayalandıktan sonra tüm dünyanın hayran/düşman olduğu bir büyük "kimliğe" erişmiştir. Bunu tartışma esnasında Murat Bardakçı da kabul ediyor bir tarihçi olarak. Ama İsmet Özel'in iddiası tarihi kökleriyle bağı böylesine zayıflatılmış günümüz insanının anlayabileceği cinsten değil...

O halde İsmet Özel ne söylemek istiyor:Türklüğü bir ırk olarak kabul etmiyor, Türk'e insanın yaratılış gayesine uygun yaşayan kimse, olarak bakıyor.

Yani Hz.Adem'den bu yana Yaratanın çizgisini takip ederek yaşayan ve bu uğurda mücadele veren, mücahede edenleri Türk sayıyor.

Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki şövenist fikriyatçılar da, Hz. Adem dahil olmak üzere tüm insanlığın aslında Türk soyundan olduğunu iddia ederek, bir tür "güneş ırk teorisi" geliştirmişlerdi.

İsmet Özel'in bakışı format olarak buna benziyorsa da içerik itabariyle taban tabana zıt düşüyor. İsmet Özel, Türk kavramını tamamen Kurani bir yaklaşımla, ubudiyettin sırrına ermiş. Hakka tapan kul olarak anlamlandırıyor.

Ecdadımızın "ila-yı kelimetullah" uğruna mücahedesi de bunu doğruluyor aslında..

Sadece bu değil, "Türk" ün, zulmettiği topraklardan söküp atarak Avrupaya sıkıştırdığı "Roma-Bizans" yapılanması da İsmet Özel'in tezini doğrular mahiyettedir.Çünkü bir Avrupalı için Türk, tam olarak İsmet Özel'in ifade etmeye çalıştığı insandır.Yani en geniş anlamıyla Avrupa için Türk, Hakkı üstün tutan ve bu uğurda mücadele veren Müslümandan başkası değildir.

Mehmet Akif de "İstiklal Marşı"nda aynı şeyi söylüyor: "Ebediyyen sana yok ırkıma yok, izmihlal" derken "ırk" sözcüğünde ifade ettiği Türk'ü tıpkı İsmet Özel'in anladığı gibi anlıyor..Neden mi..? Çünkü şiirini şöyle bitiriyor:

"Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklal"

Şair ve düşünür İsmet Özel'in başlattığı bu tartışma, daha yeni başlıyor aslında.Önümüzdeki günlerde yeni katılımcılarla yeni tartışmalar olabilir.

Tartışılmasında fayda olan bir konu..!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..