Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '12

 
Kategori
Güncel
 

Müslümanların masumiyeti

Müslümanların masumiyeti
 

Türkçe'ye, “ Müslümanların Masumiyeti” olarak çevrilen film İslam dünyasında protesto gösterilerine neden oldu. Amerika’nın Libya Bingazi konsolosluğu baskına uğradı. ABD’nin Libya Büyükelçisi Chris Stevens ile üç Amerikalı diplomat saldırıda hayatını kaybetti. Ayrıca elçilik koruma mensuplarından on Libyalı görevlinin de öldüğü alınan haberler arasında.

Obama, film ile Amerika'nın uzaktan yakından ilgisinin bulunmadığını açıkladı.

Film üzerine gösteriler başta Mısır olmak üzere Yemen, Irak ve İran’da devam ediyor.

Sürekli ve sistemli bir şekilde  Müslümanlar tahrik ediliyor. Karikatür krizi ile birlikte Amerikalı din adamı Terry Jones tarafından Kuran yakma oyunu bunlardan ikisiydi.

Filmin 14 dakikalık özetini seyrettim. Parçada görülen açık durum Müslümanları tahrik eder nitelikte. Anti İslam ve abartılı bir kurgu.

Bu şekilde toplu tahrik niçin yapılıyor? Araştırıldığında online ortamında bu ve buna benzer karikatür, çizgi ve sözler oldukça çok. Yapımlar eski, ama gündeme aniden sokuluyor.

Amerika Büyükelçisinin ve diğer diplomatların öldürülmesi olayına haklı olarak dünyadan tepki çok. Özellikle Amerikan gazetelerinin konuyla ilgili verdiği haberlere düşen okuyucu yorumlarının binlere ulaştığı görülüyor. Tepki genelde Amerika yönetimine ve Ortadoğu’da izlenen politikaya. Tam Amerika’nın hararetli seçim kampanyasında Obama’ya bir meydan okuma olarak değerlendiriliyor. Elçilik baskını seçime güncelleniyor. Olaya bağlı olarak Amerika’nın Ortadoğu politikalarının tehdit altında olduğu belirtiliyor. Çoğu Saddam Hüseyin ve Kaddafi’ye atıfta bulunuyor. “Kaddafi’nin o gücü olsaydı bunları yapabilirler miydi” anlamında sorular soruluyor. “Uyansalar da durumu görseler”, herhalde  Kaddafi bıyığının altından gülerdi. Saddam, uzun yıllar sürecek “Savaşların anası” dememiş miydi?

Libya Kaddafi’den sonra seçimi yaptı. Mısır ve Yemen benzeri Libya'da bir sonuç alınmadı. Libya’da Müslüman Kardeşler etkili olamadı. Bir yanda Kaddafi yanlıları, kabileler, öte yanda fanatik İslam mücadeleye devam ediyor.

Terör saldırılarında Türkiye, uzun süre içinde dünyada en çok kayıp veren ülkelerden biri. Diplomat kayıplarımız da çok. Türkiye bu acıyı hala yaşıyor.

Arap Baharı tersine mi dönüyor, yoksa planın büyüğü daha arkada mı? Dünya şaşkın.

Obama’nın Ortadoğu’ya seçimlerden önce müdahale etmeye niyetli olmadığı yazılıp çiziliyordu.

Amerika gibi bir ülkeye yapılan eylem büyük ve anlamlı. Sonuçları ne olur, zaman gösterecek.

Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..