Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '08

 
Kategori
Güncel
 

Mustafa,Büyük İskender,Devrimci Hz.Muhammed

Mustafa,Büyük İskender,Devrimci Hz.Muhammed
 

Bugün bizim için 11 Kasım 1938'dir.


“Mustafa” filmi üzerine deyim yerinde ise “ağzı olan konuşuyor”.Salatalıkta pardon çorbada benim de tuzum olsun isterim.”Mustafa” için altı üstü belgesel bir film diyenlerdenim.Kopartılan fırtına üzerine meraktan gideceğim,henüz gitmedim.Belgeselleri beyazperdeden izlemek tuhaf geliyor bana,nedendir bilmiyorum.

Can Dündar’ı kıyasıya eleştiren de var,başarılı bulan da.Bana göre Can Dündar iyi belgeselcidir.Mustafa’yı beğenmesem de benim için değişen birşey olmaz.

Can Dündar sayesinde dağarcığımızı da test etme fırsatı bulduk.Bizler Selçuklu’yu bilmeyiz,Osmanlı’yı da.Hatta ve hatta Selçuklu ve Osmanlı’dan daha genç olan Türkiye Cumhuriyeti’ni bile.

Bırakın Atatürk dönemini daha dün sayılacak 12 Eylül dönemini bile anlatan kaç belgesel,kaç film çekildi?Deniz Gezmiş’i,Mahir Çayan’ı anlatan kaç film yada belgesel çekildi?Daha yakına gelelim,Madımak Oteli katliamı,Susurluk gibi yada her sekiz-on yılda bir yaşanan ve hâlâ yaşadığımız ekonomik krizlerin içinden onlarca senaryo çıkacak bir çalışma neden yok?Hemen her Oscar finaline Yahudi katliamını anlatan bir film kalır da,Türk ulusunun Kurtuluş Mücadelesi Holivud yapımcılarına neden ilham vermez?

Soruları çoğaltabiliriz ama asıl görevimiz aynı zamanda cevap bulmak da olmalı.

Devrim sözcüğünü siz nasıl karşılarsınız bilmem ama ben çok severim.İçinde beni kendine çeken bir tılsım var sanki.Mustafa Kemal’in devrimlerini,devrimciliğini de severim.

Hz.Muhammed’in devrimciliğini de severim.En çok da kız çocuklarının diri diri toprağa gömülmesini engelleyen evrensel devrimini severim.Ancak islamî kesim Hz.Muhammed ve devrim sözcüğünü yanyana kullanmayı pek tercih etmez.Devrimci denilmesinde bir kusur varmış gibi uzak duruluyor bu durumdan.Sanki İmam Maturidî kimliğini ön plana çıkarmamaya özen gösterilmesi gibi özel bir çaba var bu konudada.Hâlbuki göğsünü gere gere çık söyle kardeşim,”bizim peygamberimiz,İslâm peygamberi,son peygamber Hz.Muhammed(S.A.V)devrimcidir,karanlığa,sapkınlığa,ahlaksızlığa,eşitsizliğe karşı devrim yapmıştır”de.Olmaz mı?

Bal gibi olur aslında ama din baronlarının işine gelmez.Adı bile aklıma geldiğinde midemin kalktığı,insan artığının çocuk istismarını bile savunan yada meşrû göstermeye çalışan insanlar Hz.Muhammed’e devrimci der mi?

Hz.Muhammed’e devrimci denmemesi yada bu söylemin tercih edilmemesi onun devrimciliğini benim gözümde değiştirirmi?

Hayır.

Başa dönelim,”Mustafa’yı” beğenmesem Can Dündar benim için biter mi?

Hayır.

Kötü-eksik-yanlış-hatalı-önyargılı-planlı anlatılmış bir film/belgeselden sonra Mustafa,Mustafa Kemal,Mustafa Kemal Atatürk hakkında varolan görüşlerim değişir mi?

Hayır.

Ancak üzülebilirim.Tıpkı İskender’i izledikten sonra üzüldüğüm gibi.İskender’in âlemci ve eşcinsel eğilimli olduğunu biliyordum.Ancak filmde Büyük İskender’in şarap kadehini ve erkek(!)sevgilisini gözümüze sokarcasına izlettirdiklerinden sonra gözümdeki Büyük İskender adına üzülmüştüm.

Atatürk hakkında çok az donanımımız var,bu açık.”Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz”gerçeğinden yola çıkarsak ne kadar çok Atatürk hakkında bilgi sahibi olursak o kadar çok söyleyecek sözümüz olur.

Sadece ilk meclisin bakanlarından olsada,yeminli Atatürk düşmanı olan Dr.Rıza Nur’dan okursanız Atatürk için siz de aynı düşüncelere kapılabilirsiniz.

Sadece Can Dündar’ın Mustafa’sı ile yetinirseniz yine Can Dündar’ın verdiği ile kalırsınız.Bu filmin/belgeselin perde arkasında bir tertip,psikolojik mesajlar,Atatürk’ü itibarsızlaştırma çabalarının bir uzantısı var mıdır?Bunu tarih bize gösterecek.

Atatürk’ü her yönüyle okuyalım,izleyelim,öğrenelim,anlayalım.

Ve final cümlesi için Zülfü Livaneli’nin 03.11.2008’deki Vatan’da yer alan yazısının sonuna bakalım:

”Atatürk’ün büyük devrimciliği bu tartışmaları ezer geçer”.

* * * * * * * * * * * * * * *

Blognot1:Bugün ve hergün bizim için 11 Kasım 1938’dir.

Blognot2:Kurban bayramı yaklaşıyor.Kurbanlarınızı ve derilerinizi gönül rahatlığı ile Türk Hava Kurumu’na bağışlayabilirsiniz.

Ayrıca tüm cep telefonu operatörlerinden 3919 YANGIN yazarak Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçağı alım kampanyasına 6 YTL katkıda bulunalım.6 YTL ormanlarımız için umut olsun.

Ayrıntılı bilgi için :

http://www.thk.org.tr/2005/anasayfa.htm

 
Toplam blog
: 242
: 1784
Kayıt tarihi
: 24.06.06
 
 

1970 doğumluyum.Karadenizin bir sahil şehrinden, hayatın güler yüzlü tarafına tutunmak için İstan..