Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '08

 
Kategori
Sinema
 

Mustafa filmi

Mustafa filmi
 

....."Sen de mi, Brütüs?..."


Sinema filmi değil, belgesel değil, anı değil, tanı değil! Ne idüğü belirsiz bir ucube...

Can Dündar efendi siparişi almış, koymuş papelleri cebine, döktürmüş şaheserini..."Mustafa" koymuş adını, askerlik arkadaşı sanki. Utanmasa,"Lan Mustafa" koyacak yaptığı "şey"in adını! Birçok kez "Reis Paşa" diye anılıyor Atatürk. Haydut çetesi reisi sanki. "Atatürk" desene, "gazi" desene, "Mustafa Kemal" desene! "Gazi Mustafa Kemal Paşa" desene!..

Filmi izlerken ne bir heyecan var, ne de Atatürk'ü sevdirecek bir şey. Atatürk, kendi isteklerini gerçekleştirmek için yapmış devrimleri. En yakın arkadaşlarını kudret uğruna sallandırmış. Aralara mecburen serpiştirilmiş marşlar bile, Can efendinin istihzalı anlatımına bir coşku katmıyor. Atatürk rolündeki adam, Bukowski'yi canlandırmış sanki!

Kurtuluş savaşı için, tutmuş bir de Bolşevik'lerden beşbin altın yardım almış... Vay be! Fotoğrafçılara, yontuculara pozlar vermiş, heykeller diktirmiş. Dinsizmiş ama mecburen TBMM yi hatimle, dualarla açtırmış; sonra laiklik diye halkın hiç benimsemediği bir idareyi zorla çakmış.

Atatürk, iki de bir "Beni hatırlayınız" diyen bir ruh hastası. Cumhurbaşkanlığı boyunca işret aleminde, hiç bir işe yaramayan yalnız bir alkolik. Hükümet, bir milyon dörtyüzbin dolar verip "Savarona" oyuncağını almış ona!

Çok komik! Uzaktaki toz bulutunu görünce çok korkmuş. İsyancılar geliyor, kellesi gidecek diye ödü patlamış! Adamını göndermiş, meğerse gelen sığır sürüsüymüş. Ne korkak adammış benim sevgili ATAM!... Yazı yazarken bile masada nagant duruyor. Cumhuriyeti ilan konuşmasını takma dişleri fırlamasın diye kısa kesmiş. Haa..hah..haaa.. Tabii o da insandı, ne hoş anektod değil mi? Yeni dişler konuşurken "fısss" diye ses çıkarıyormuş. Ho..hoo..hooo!

Önyargısız izlemek için film hakkında hiç bir kritik okumadan gittim. Bütün iyi niyetime rağmen hüsrana uğradım.

Bana göre "son kale" büyük bir sinsi saldırıya uğramış. Bu gün "Nutuk"un yıldönümü. Orada yazdığı her şeyi bugün yaşıyoruz. Sadece çizmeli düşman eksik.

Velhasıl-ı kelam, tutulacak bir tarafı olmayan, Selanik'teki harabe evin duvarlarına bütün resimleri hapsedilmiş, bir kibrit atılsa yanıp kül olacak bir durum...

Banka reklamındaki Haluk Bilginer'in canlandırdığı kısacık filmin bile zerresi yok bu berbat filmde.

Haram olsun verdiğim 11 lira!
Can Dündar, Yaktın "Mustafa"yı Eyledin Viran!...

 
Toplam blog
: 288
: 1185
Kayıt tarihi
: 18.01.07
 
 

Kendi halinde yazar, çizer, çapraz bulmaca çözerim. İki yüzyıl, bir binyıl gördüm. En sevdiğim hoca ..