Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '14

 
Kategori
Güncel
 

Mustafa Kemal'in dini neden tartışılıyor?

Mustafa Kemal'in dini neden tartışılıyor?
 

Son günlerde Mustafa kemal ile ilgili bir tartışma başlatılmış. Mustafa Kemal, dinliydi-dinsizdi, İslam’a ve Hz. Muhammed e dil uzatmış, gibi bir takım tartışmalar basında dolaşıyor.

1.Bu tartışmalar neden bugün başlatıldı? 2. Ne gerek vardı? 3. Bununla bu ülke ne kazanır, ne kaybeder? Bu ve benzeri daha birçok soru sorulabilir.  

Bence bu tür tartışmaların hiçbir manası ve gereği de yoktur. Mustafa kemal in o dönemde ülke şartlarının gerektiği şekilde bir davranış sergilemiştir. Şunu kesin biliyoruz ki sultan Vahdettin onu bizatihi bu iş için görevlendirmiştir. Hem de güçlükle ikna ederek. M. Kemal, Anadolu’ya geldikten sonra Vahdettin e bizatihi kendi el yazısıyla yazdığı telgraf geçen yıllar ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte Atatürk, meclis konuşmalarında; “biliyorum ki Sultan Vahdettin benim için ölüm fermanı çıkarmıştır, Sultan Vahdettin bunu bizatihi benim yüzüme söylese bile ben inanmam çünkü sultanımız İngilizlerin elinde esirdir, siz inanır mısınız?” diye meclise seslendiğinde, meclis hep bir ağızdan HAYIR sesleriyle yankılanmıştır.

Evet, Atatürk ün zaman zaman İslam’ı öven bazen de yeren bir takım açıklamaları olmuştur. İzmir e giderken yolda bir hutbede vaaz verdiği söylenir ama Lozan konferansının sonucunu Atatürk e İzmir de bildirenin bir haham olduğu önemlidir! Nu haberden sonra Mustafa Kemal in dini üslupları değişmiştir.  Ama dedik ya, zamanın şartları çok zordur. Çünkü vahdettin İngilizlerin elinde esir olduğu gibi Mustafa Kemal de masonların kıskacındaydı. En son, Mustafa kemal mason localarını kapattığı için masonlar tarafından siyanürle zehirlenerek öldürüldüğünü biliyoruz. Bu olaya destek veren de İsmet İnönü’ydü. Mustafa Kemal yatağında, İ. İnönü onu ziyarete giderken, Mustafa Kemal ona haber gönderip “kesinlikle yanıma gelmesin” demiş ve İnönü yü geri çevirtmiştir.

Savaş halinde birtakım taktikler uygulanır. Bunlar gerek askeri gerekse siyasi taktikler olur. Buna örnek olarak İslam’dan, Hz. Muhammedin komutanı Ebu Üneysi nin olayını bir okuyun bakalım. Üneysi, o zaman Hz. Muhammed tarafından bizatihi görevlendirilmiş, Yahudilerin içerisine girerek bir süre Hz. Muhammed in ve İslam ın aleyhinde konuşmuştur. O zamanki Yahudi ordusunu dağıtıp kaçmış ve Hz. Muhammed de onu asası ile ödüllendirmiştir. Peki Üneysi’nin o zaman, İslam’ın aleyhine konuşmalarına ne demeli?! Olaya zamanın şartlarından bakılmalıdır.    

 Ben ce bugün bu tartışmalarla toplumun değer yargılarını zedeleyip bir kesimi tahrik ederek isyan çıkartılmak istenmektedir.  Bir düşünür diyor ki "yeri geldiğinde dik durmayı ve yeri geldiğinde eğilmeyi bilmeyenler ezilmeye mahkumdurlar." Belli ki Mustafa Kemal de bunu yapmıştır. Önemli olan vatandır, ötesi teferruattır. 

--NEDEN MUSTAFA KEMAL TARTIŞILIYOR DA İSMET İNÖNÜ TARTIŞILMIYOR????

Bu tartışmanın hiç gereği yoktur. Tarihi gerçekler elbette ortaya çıksın, çıkmalı da ama ülkeye zarar verilmemelidir. Bugün bu tartışmalar ülkeye zarar veriyor.       

 
Toplam blog
: 358
: 1023
Kayıt tarihi
: 03.09.08
 
 

  Ne elimde garantim var ikinci bir soluğu almaya Ne aklım erer dünyayı yıkıp ta yeniden ya..