Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '17

 
Kategori
Kitap
 

Mustafa Kutlu- Rüzgarlı Pazar kitap eleştirisi

Mustafa Kutlu- Rüzgarlı Pazar kitap eleştirisi
 

Mustafa Kutlu’nun daha önce de birkaç kitabını okumuş, çok beğenmiştim. Geçen hafta  gittiğim kitap fuarında Mustafa Kutlu’nun kitaplarını görünce dayanamadım ve birkaç tane aldım. “Rüzgarlı Pazar” okuduğum kitaplardan ilki. Gerek hacmi, gerekse üslubu dolayısıyla hemen bitiveriyor.

Kitap özellikle köyden kente iş bulma, çocuklarına iyi bir gelecek hazırlama hayaliyle göçen, ancak şehirde sefaletin kollarında savrulan farklı farklı insanların hikayeleriyle kurulmuş. Üst geçitte kendilerine mekan tutmuş satıcıların içler acısı halini ortaya koyuyor. Hikayenin konusu basit gibi görünse de, toplumsal gerçekliğe dikkatleri çekmesi, bizlerin vicdanına dokunması açısından takdire şayan bir eser.

Bugün çarşıya çıktığımızda karşımıza onlarca dilenci çıkıyor. Bazen içimizden bazen de sesli olarak kızıyoruz.

 -Ya hu elin ayağın tutuyor çalışsana!.

Peki aynı zamanda sokakta gördüğümüz satıcıların ne kadarını umursuyoruz. Kendine küçük bir tezgah açmış, içini ıvır zıvır eşyalarla doldurmuş okul çağındaki çocuğun hayat hikayesini hiç merak ettik mi. Biraz önce kızdığımız dilenci, bir mucize olsa da bizi dinlese; -Hadi bende bir tezgah açayım bir şeyler satıp kazancımı öyle çıkarayım. dese, acaba bu adama karşı kaçımızın tavrı değişiklik gösterir. Burada amacım dilencileri savunmak değil, aksine gerçekten ihtiyacı olup da istemeye ar edenlerin sokakta üç beş parça eşya satarak ekmeğini çıkarmaya çalışanların, fark edilebilmesi.

Rüzgarlı Pazar, artık bizim duya duya yada göre göre duyarsızlaştığımız yoksulları hikayesine konu alarak yeniden hassasiyet kazanmamızı istiyor. Kitap olumsuzluk ekseninde dönmüyor tabii ki de. Özellikle Nimet ile Cesur’un hikayesi okuyucuyu mutlu etmeye yeter.

İyi okumalar!..   

 

 

 
Toplam blog
: 6
: 1542
Kayıt tarihi
: 13.01.17
 
 

Tarih öğretmenliği mezunu.  Kitap eleştiri blogu. ..