Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '12

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Müşteri bilgilerini etkili kullanabilmek

Müşteri bilgilerini etkili kullanabilmek
 

müşteri


Geçen yazımda müşterilerden hangi bilgilerin alınması gerektiği hakkında bilgi vermiştim. Alınan bilgileri müşteri ile ilişkide kalacak ve satışa çevirebilecek şekilde kullanmazsak o kadar emek vererek aldığımız bilgilerin hiç bir değeri olmaz. Peki bu bilgileri nasıl etkili kullanabiliriz?

E-Bülten Gönderimi

Belirli periodlarda elinizdeki e-posta adreslerine promosyonlarınız, ürünleriniz, yeni hizmetlerinizden bahsederseniz müşteri ile iletişim halinde kalabilirsiniz. E-bülteni haftada bir göndermek yerine belki 2 haftada bir veya aylık göndermek insanları sıkmayacağı gibi ilgilenmelerini sağlayabilir. 

Gönderdiğiniz e-bültenlere koyduğunuz linkler sayesinde müşterileriniz web sayfanıza yönlendirileceği için web sayfanızın trafiği artacağı gibi insanlara daha detaylı bilgi verme şansına da sahip olursunuz. Linklerin altına koyacağınız "e-tag" sayesinde hangi müşterilerin hangi linklere tıkladığını ve nelerle ilgilendiğini rahatlıkla görebilir ve belki yeni bir e-posta gönderimi yaptığınızda tamamen o kişinin ilgilendiği konuyla ilgili bir haber gönderebilir ve müşterilerinizin daha fazla ilgisini çekebilirsiniz. 

Sms Gönderimi

Bir dönem çok kullanılan bu yöntem malesef tüketicilerin artık tepkisini çekmektedir. Bu yüzden müşterilerinize sms göndermeden önce bir kez daha düşünmenizi öneririm.

E-bülten ve sms gönderimini yapmadan önce sadece bu kanallardan haber almak isteyen müşterilerinize bunu yapmanız çok önemlidir. Her şirketten spam e-mail almaktan sıkılan müşteriler kendi rızası dışında gelen ve İzinli Pazarlama (Permission Marketing) kavramına saygı göstermeyen şirketlere güven duymamaktadırlar. Bu arada e-bülten gönderimi yaparken "e-bülten'den çıkmak istiyorum" butonu mutlaka olmalı ve buna tıklayanlar bir an önce e-mailing listenizden çıkartılmalıdır.

Yeni Ürün Tasarımı ve Kampanyalar

Elinizdeki verileri iyi analiz edip müşteri kitlenizin kimlerden oluştuğunu anlarsanız sonuç getirecek kampanyalar hazırlamanız, onlara yönelik ürün tasarlamanız ve elinizdeki hizmet veya ürünleri onların anlayacağı dilden anlatmanız çok daha rahat olacaktır. Elinizdeki data 18-25 yaş grubu ise verilecek mesajlar farklıyken 35-45 yaş arası için çok daha farklı unsurları ön plana çıkartmanız gerekebilir.

Müşteri Takibi ve Telemarketing

Herkesin ticari bir işletme olduğunu ve bu işletmelerin satış ile hayatta kaldıklarını gözönüne alırsak müşterilerin sizden ürün almalarını teşvik etmeniz gerekmektedir. Bunun için müşteri takibi (follow up) hayati önem taşımaktadır. Sizden bilgi almak için internetten bilgisini gönderen müşterilerinizi aynı gün mutlaka aramalı, ihtiyacını anlamalı, sisteme ne konuşulduğu girilmeli ve müşteri hizmetinizle ilgileniyorsa ileriki bir tarihe geri aramak için not koymalısınız. Böylece etkin bir şekilde müşteri takibini yapabilir ve müşteriyi hizmetinizden yararlanmasını sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde ofisinize gelen veya telefonla sizi arayan müşterilerinizin bilgileri de sisteme anında girileceği için bu kişileri de telemarketing yaparak mutlaka takip etmelisiniz. Bu sayede sadece bilgi almak için sizinle iletişime geçen müşterileri rahatlıkla eleyebilir ve satış yapabileceğiniz kişilere rahatlıkla odaklanabilir, bir sürü enquiry içinde kaybolmazsınız.

Murat Erdör

www.facebook.com/muraterdor

www.twitter.com/muraterdor

 

 

 
Toplam blog
: 43
: 632
Kayıt tarihi
: 23.11.11
 
 

Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü'nden 1999 yılında mezun olduktan sonra Bahçeşehir Üniversites..