Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '15

 
Kategori
Dünya
 

Musul kimin olacak?

Musul kimin olacak?
 

turkcebilgi.com'dan...


Musul’da tarihî haklarımız var…

Musul, Selçuklulardan itibaren Türklerin yaşadığı bir “vilayet” olmuştur. Kurtuluş Savaşı başlarken Misak-ı Millî sınırları içine alınmış ancak İngiliz işgalinden kurtarılamamıştır.

Anadolu’nun kurtarılması başarıldıktan sonra, Musul’un Türkiye’ye katılması yeniden gündeme geldi. Uğur Mumcu’nun, “Kâzım Karabekir Anlatıyor” adlı eserinde; Musul meselesinin antlaşmalarla çözülemeceği ortaya çıkınca, “Atatürk'ün, Doğu’nun Fatihi Kâzım Karabekir Paşa’ya, ‘Karabekir, ordunun başına geç de şu Musul’u alıver’ dediği, lâkin Karabekir Paşa’nın buna yanaşmadığı” rivayet edilir.

Musul üzerinde tarihî haklarımızın olduğu, Türkiye’nin harpten yeni çıktığı, en zayıf olduğu dönemlerinde bile kabul edilmiş, “Musul’un Irak sınırları içinde kalmasına karşılık, Irak petrollerinden %10 pay verilmesi” konusunda anlaşılmıştır. Türkiye bu payı 1954 yılına kadar almış ancak ondan sonra aksamıştır. 1986 yılına kadar Irak’tan alınacak 2 milyon sterlin, her yıl bütçeye alacak olarak kaydedilmiş, o yıldan itibaren Irak’la iyi komşuluk ilişkileri için bütçeden çıkarılmıştır.

Bugün Musul, kendini “devlet” sayan IŞİD adlı terör örgütünün işgali altındadır. Şimdi Musul, bu barbar örgütten kurtarılmak istenmektedir. Fakat kurtarılınca Musul kimin olacaktır?

Çünkü Musul’un nüfus yapısı, dinî ve etnik bakımdan çok karmaşıktır. Burada Araplar, Türkler, Kürtler, Ezidiler ve Süryaniler vardır. Mezhepsel bakımdan Sünniler çoğunlukta olmakla birlikte Şiiler de mevcuttur. Coğrafî olarak, Türkiye’ye ve Irak’ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimine yakındır.

Musul konusunda, Irak merkezî yönetiminin eli çok zayıftır. ABD liderliğindeki Koalisyon güçlerinin ve yerel aşiretlerin desteğiyle Tikrit güç-bela IŞİD’den kurtarılmış, sıra Musul’a gelmiştir.

x   x   x  

İRAN DA DEVREDE

Irak, Tikrit’i kurtarmaya çalışırken İran’ın da desteğini aldı. Irak birliklerine İranlı subaylar'ın komuta ettiği bildirildi. Aynı durumun, Musul’un kurtarılması için yapılacak bir harekâtta da sürmesi bekleniyor. Dolayısıyla, Musul üzerinde İran da söz sahibi olacak.

Bunu ABD, Türkiye ve Bölgesel Kürt Yönetimi istemiyor. Ayrıca bunların her biri Musul üzerinde kendi kontrollerinin olmasını arzu ediyor.

Herkes bitarafından çekince, çözüm bulunamıyor.

Hâlbuki çözüm çok basit olabilir:

Bütün inanç ve mezheplere hoşgörüyle yaklaşabilecek “laik” ve “demokratik” bir yönetim akıllara gelmiyor!

Eğer Musul’da ve topyekûn Irak’ta demokratik bir yönetim sağlanabilirse, Musul, haddizatında herkesin olur… Başta Musul halkı, herkesi memnun eden bir çözüm gerçekleştirilmiş olur

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..