Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '12

 
Kategori
Yapı / İnşaat
 

Müteahhitler, vergi mevzuatından şikayetçi

Müteahhitler, vergi mevzuatından şikayetçi
 

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) üyeleri, Mersin-Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy ile sabah kahvaltısında bir araya geldi. Müteahhitlerin vergi uygulamalarında yaşadıkları sorunların dile getirildiği kahvaltılı toplantıda, Aksoy tarafından yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili bilgilendirme de yapıldı.

 

Kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliğini sürdüren MERYAP, inşaat sektörünün yaşadığı sorunlarla ilgili bilgilendirme ve çözüm arama çalışmalarına da devam ediyor. Bu kapsamda müteahhitlerin vergi uygulamalarında karşılaştığı sorunları iletmek üzere Mersin Vergi Dairesi Başkan vekili Serdar Aksoy ile kahvaltılı toplantıda bir araya gelen MERYAP üyeleri, KDV oranlarında acilen değişikliğe gidilmesi çağrısı yaptı.

 

149 M2'DE % 1, 150 M2'DE % 18 KDV UYGULANIYOR

 

Umut Patiseri'de düzenlenen toplantıda konuşan müteahhitler, KDV oranlarında acilen değişikliğe gidilmesi gerektiğini vurgulayarak, 149 m2 için %1 KDV oranı uygulanırken, 150 m2 için uygulanan KDV oranının %18’e çıktığını anlattı. Alt ve orta sınıf konut ile üst sınıf lüks konut ayrımı yapılacaksa; düşük ve yüksek oranlı KDV uygulamasının  metrekareden başka kıstaslarda olması gerektiğini dile getiren müteahhitler, kat karşılığı işlerde arsa sahibine yapılan daire teslimleri için KDV uygulanmasını talep etti.

 

Yine kat karşılığı işlerde, arsa sahibi ile yapılan sözleşme çerçevesinde; arsa sahibi adına ödenen yapı denetim gideri faturalarının gider olarak yazılmasının önünün açılmasını isteyen müteahhitler; ayrıca KDV indiriminin sağlanması talebini dile getirdi.

 

KAYIT DIŞI İNŞAATIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

 

Müteahhitlerin Mersin Vergi Dairesi Başkan vekili Serdar Aksoy'a ilettikleri diğer çözüm önerileri ise şöyle sıralandı: "Arsa sahibi ile yapılan sözleşme çerçevesinde arsa sahibi adına ödenen her türlü gider, kazançta indirilebilmeli. Kayıt dışı yapılan inşaatların önüne geçilmeli. Gerçek kişi arsa sahiplerinin kendi şahsına yaptığı gibi gösterdiği; ancak ticarete döktüğü satışların önüne geçebilmek için vergi denetimleri artırılmalı. İnşaat sektöründeki vergi denetimleri sadece belli bir bölge ile sınırlandırılmamalı."

 

SORUNLAR, YENİ KANUNLARLA GİDERİLECEK

Müteahhitlerin taleplerini dikkatle dinleyenAdana- Mersin Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy ise, MERYAP Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci ve tüm MERYAP üyelerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında; inşaat sektörünün yaşadığı sıkıntıların yeni kanunlarla giderileceğini söyledi. Zaman zaman uygulama ile mevzuatın çelişebildiğini ancak ticari işlemler gerçekleştirilirken vergi uzmanlarından görüş alındığı taktirde sıkıntı yaşanmayacağını anlatan Aksoy, "Mukteza sistemi kişiye özel olduğu için başka yerlerdeki uygulamaları kendinize örnek alarak hareket etmeyin. Mukteza kişiye özeldir ve hemen size dönülür" uyarısı yaptı.

TTK 1 TEMMUZ'DA DEĞİŞİYOR

1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve ilgili mevzuatın değişeceğini hatırlatan Serdar Aksoy, Teşvik Kanunu ile Vergi Usul Kanunu'nda da değişikliklere gidileceğini; Mükellef Cari Hesap Projesi ile mali müşavirlerin konumlarında değişiklik yapılacağını kaydetti.

Geçiş ve uygulama sürecinde sık sık bilgilendirme çalışmaları yapılacağını dile getiren Aksoy, sektör temsilcileriyle görüş alış verişleri yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI SÜRECEK

Mersin Vergi Dairesi Başkan vekili Serdar Aksoy'a teşekkür eden MERYAP Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Ekinci ise, Türk Ticaret Kanununda yapılacak değişiklikler ile ilgili detaylı bilgi paylaşımının sağlanması için toplantılar düzenlemeye devam edeceklerini söyledi.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..