Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen Sevde Kahraman

http://blog.milliyet.com.tr/sevdekahraman

28 Ağustos '20

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Mutfağımız Geleneği: Aşure

Aşure; içerisindeki baklagiller, yağlı tohumlar, meyveler ve tam tahıl kaynakları ile hem doyurucu hem besleyici hem de keyifli bir geleneksel tatlımız. Ben de hazır aşure günü kapımızı tıklatmak üzere iken, bu yazımda sizlerin çok fazla merak ettiği 3 soru ile aşureye bakış açımı yansıtmak istedim...

 

1. Aşurenin soğuduktan sonra tüketimi daha sağlıklı... Neden mi?

İçeriğinde karbonhidrat bulunan besinlerin dumanı üzerinde tüterken glisemik indeksi yani kan şekerini arttırma potansiyeli daha yüksektir. Bu besin soğuk tüketildiğinde glisemik indeksi düşer ve kan şekerini daha dengeli etkiler. Bunun içindir ki; bizler, sıcak patates püresindense soğumuş bir patates salatasını daha çok tavsiye ederiz. Keza; aşurenin de dumanı üzerindeyken değil, buzdolabında soğuduktan sonra tüketimi daha iyi bir alternatif olacaktır.

 

2. Aşure için zararlı diyorlar... Doğru mu?

Mutfağımızda, tencerede pişen bir yiyecek veya tatlı için zararlı demek çok doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Aşure ise aslında geleneksel mutfağımızın besleyici tatlılarından;

- lif açısından zengin, protein içeriği ile tokluğu arttıran  kurubaklagiller ve tam tahıl kaynakları;

- E vitamini, Magnezyum, Çinko, Potasyum kaynağı yağlı tohumlar;

- vitamin, mineral, lif içeriğinden zengin meyveler ile dengeli tüketildiğinde sağlığı olumlu etkileyebilir. Aşurenin içeriğine bakıldığında ve sağlık düşünüldüğünde, şeker miktarı mutlaka önemsenmeli. Şeker miktarı azaltılıp meyve ve tarçın miktarı arttırıldığında aşurenin daha sağlıklı bir hale dönüşeceği kesin!

 

3. Zayıflama diyeti uyguluyorum... Aşure yiyebilir miyim?

Gayet tabii! Zayıflama diyeti uygulayan bireyler de aşure yiyebilir. Ortalama bir kase aşurenin tamamını bir ana öğün yerine ya da yarısını bir ara öğün yerine tüketebilir böylece kilo verme sürecinizi destekleyebilirsiniz.

 

Eh o zaman hepimize afiyet, şifa olsun!

Uzman Diyetisyen Sevde Kahraman

 

E-Mail: sevde.kh@gmail.com

İnstagram: http://www.instagram.com/dytsevdekahraman/

Facebook: http:// http://www.facebook.com/diyetisyensevdekahraman/

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 37
Toplam yorum
: 0
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 39
Kayıt tarihi
: 20.10.16
 
 

Sevde Kahraman, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden üçüncülükle, yüksek şere..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster