Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Eylül '16

 
Kategori
Dekorasyon
 

MUTFAK DEKORASYON FİKİRLERİ

MUTFAK DEKORASYON FİKİRLERİ
 

MUTFAK DEKORASYON FİKİRLERİ


Mutfaklar her zaman evlerimizde önemli bir yer edinmiştir  ve bunun aslında bir çok nedeni vardır. Mutfaklar sadece yiyecek  hazırlamak için kullanılan mekanlar değildir.Aile ile birlikte vakit geçirmek için  özel , ortak alanlardandır. Temel olarak  işlevsellik  bu mekanlarda önemlidir.  Mutfakta kullanabileceğiniz mobilya, aksesuar, sistem ve aydınlatma için tercih edebileceğiniz çok fazla seçenek vardır ve bunların arasında her zevke , her bütçeye uygun alternatifler mevcuttur.Evlerimizin önemli bir parçası olan mutfağınızın nasıl işlevleneceğine ve estetik algısını nasıl oluşturulması gerektiğine gelin bir göz atalım.

Yeni bir mutfak tasarlarken, en önemli konulardan biri  kuşkusuz zemin seçimidir.Burda dikkat edilmesi  gerereken  noktalar vardır.  Zeminde kullanılan bazı materyaller diğerlerine göre daha iyi bir ses yalıtımı sağlar.Bu yüzden mutfağın hangi konumda  olduğuna dikkat etmek gerekir.Yani eğer mutfağınız yatak odası yanında konumlanmış ise veya ses konusunda  hassasiyeti olan insanlar varsa  zemin tercihinde bu konuya dikkat  etmek gerekir.Bir diğer nokta mutfağı rutin kullananlar arasında çocuk veya yaşlılar varsa kayma riski az olan tercihler yapmamız önemlidir.Renk ve doku konusunda  ahşap etkili seramik veya esnek zemin kaplamaları  mutfağınızı daha sıcak gösterecektir. Daha steril bir mutfak görüntüsü yakalamak istiyorsak açık renk seramik veya kaplama tercihlerine yönelmek daha doğru olacaktır.

Zemin tercihleri kadar mekanı n çerçevesi olan  duvar renk ve dokuları yine bir o kadar önemli bir konudur.Suya dayanıklı ,uzun ömürlü  olan ürün  tercihleri  yapmak ilk olarak dikkat etmemiz gereken konudur.Seramik ,kaplama,duvar kağıdı,tuğla,ahşap ,mozaik gibi bir çok malzeme ve desen vardır.Önemli olan mutfağınızın genel olarak konsept ve tarzına uygun ürünleri seçmektir. Çok etkili,iddalı,keskin,dikkat çekici  çizgiler,dokular mutfaklarda önerdiğimiz malzemeler değildir. Sade,sakin,sıcak ve dokusu daha zarif tercihler bu mekanlar için uygundur.

Mutfaklarda aydınlatma yine önemli bir ayrıntıdır.Çok iyi planlanması gerekir.Tavan yüksekliği,metrekaresi,pencere sayısı,içeri giren gün ışığının yeterli olup olmadığı iyi hesaplanarak tercihler buna göre  yapılmalıdır.Genel tavan sarkıtları yeterli olmayan mutfaklarda , destek olarak spot aydınlatmalar kullanmak gerekir.Özellikle yemek yaparken son derece kolaylık sağlayan spot aydınlatmalar, genel aydınlatmaya büyük destek verirken mutfağınızda lokal olarak kullanmanızı da sağlar.Dolap altlarında kullanılan led şerit aydınlatma türleri,tezgah altı led şerit aydınlatma türleri,yemek masası üzerine konumlanan  haraketli,ayarlanabilir  sarkıt aydınlatmalar,duvar aplikleri yine mutfağımızda  aydınlatma görevini yaparken konfor ve estetik algımıza aynı zamanda hizmet eder.

Genel olarak mutfaklarımızı yaşam alanlarımızın ortak alanlarından biri olarak düşünmeli , seçeceğimiz tüm detayları,ürünleri  ,malzemeleri bu doğrultuda seçmeliyiz..

Hepinize keyifli , mutlu bir hafta diliyorum..

Sevgiler

İç Mimar/Öğretim üyesi

Meral Akçay

http://www.meralakcay.com

 
Toplam blog
: 55
: 289
Kayıt tarihi
: 10.02.15
 
 

Meral Akçay Konsept & Mimarlık kurucusu. Mimarlık eğitimini tamamladıktan sonra birçok firmaya pr..