Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '12

 
Kategori
Haber
 

Müthiş güzel bir düşünce: Kitap ve oyuncak kumbarası

Müthiş güzel bir düşünce: Kitap ve oyuncak kumbarası
 

Geçen gün facebook’ta harika bir resim gördüm. Bence yılın haberi budur. Resimde, usta sanatçı Levent Kırca “Kitap ve Oyuncak Kumbarasına” bir kitap atıyordu. Bu kumbarayı Türkiye’de ilk kez Giresun Belediyesi yaptı galiba. Daha önce gazetelerde, medyada böyle bir haber okuduğumu hatırlamıyorum. Giresun Belediyesini ve bunu akıl edinleri yürekten kutluyorum. Her bakımdan dört dörtlük bir düşünce bu. Bu proje ile hem kitaplar değerleniyor hem de oyuncaklar. Bu düşünceyi zaten başından beri Belediyeler sahiplenmeliydi ama demek ki kısmet bugünlere imiş.

İnsanların evlerinde bazen kitapları koyacak yer kalmıyor, çocuklar büyüdükçe oyuncaklar atılıyor. Bunun yerine hem kitaplardan hem de oyuncaklardan neden maksimum fayda sağlanamasın ki? Neden bir başkası da bunlardan uzun süreli istifade edemesin ki? Bunlar milli servettir. Bunların uzun dönemli kullanımı ekonomiye de kaynak aktarmaktır. Bir yerde çocuklar oyuncak içinde yüzerken başka bir yerde çocuklar oyuncaktan yoksun olarak büyüyorlar. Bu durumu dengelemek neden olmasın ki?

Türkiye’de ve dünyada nice doğal felaketler yaşanıyor. Bu felaketlerde çocukların yanında oyuncaklarla bulunmak, onların psikolojileri için büyük bir nimet. Belki Belediyelerdeki hazır oyuncak stokları, hızlı bir biçimde bu tür sosyal işlevleri de daha hızlı yerine getirebilecektir. Türkiye’de nice okul, kütüphane kurmak istiyor, bunların haberleri fedakar öğretmenler tarafından sosyal medyada, e-mail ortamlarında sürekli yankılanıyor ama yeterli destek istenilen ölçekte bir türlü bulanamıyor galiba. Bu vesile ile bu kumbaralarda belediyelerce toplanacak kitaplar, okullarda daha çok yer alabilecek. İnsanlarımızın imkanları bu yolla daha da artırılabilecek. Hayatta bundan daha güzel ne olabilir ki?

Kanımca bu kumbara işini daha da geliştirmek lazım. Bu kumbaraların yurt çapında daha da yayılması lazım. Giysi, ayakkabı vbg. ihtiyaç duyulan, ekonomik ömrünü tamamlamamış nice eşya için de benzer şeyleri yapmak lazım. Bu işler, doğru-dürüst hakkaniyetli bir şekilde yapılırsa insanlar daha çok bunun gibi sosyal işlere, hayır işlerine, sosyal sorumluluk kampanyalarına katılırlar. Bu nedenle kalıcı eserler yaratmak için topluma daima güzel örnek olmak ve sürekli iyide, güzelde yarışmak lazım. Daha nice böyle güzel çabaları duymak dileğiyle.

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..