Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '13

 
Kategori
Siyaset
 

Mutlak itaat diye bir şey olamaz; devlet görevlileri verilen her emri yerine getirmek zorunda değil

Mutlak itaat diye bir şey olamaz; devlet görevlileri verilen her emri yerine getirmek zorunda değil
 

İtaat iyi bir şey ise neden zorla sağlıyoruz? İtaat edilmesi gereken bazı şeyler vardır ve biz bunu sağlamalıyız ama itaat edenin iradesi de tümüyle elinden alınmamalı. Örneğin emir verdiğin zaman polisin bu emri değerlendirme ve doğru bulmuyorsa yerine getirmeme yetkisi olmalı. Allah’ın kulluğunda bile sorunlar varken insanların emir kulu olmak mantıksız. Bence sadece Allah’a kayıtsız şartsız itaat edilir.

Devlet işte emir veriyor “Gurubu dağıtmak, asayişi sağlamak için biber gazı sık, gerekirse cop kullan…” Görebildiğimiz kadarıyla polis bu emri harfiyen uyguluyor. Allah’ın kitabında yazsa uygulamaz ama. Devlet hâşâ Allah’tan daha üstün. Tamam, maaşını oradan alıyorsun, işini görevini yapacaksın ama yani senin aklın vicdanın yok mu? Açık bir haksızlığı dile getirmek için toplanmış insanlara zulmediyorsun.

Yetkisiz görev olmaz; senin bir yetkin/inisiyatifin var; bu yetki/inisiyatif neyi içeriyor Allah aşkına. Türk polisi siyasi otoriteden aldığı emirle senelerdir halkı dövüyor. Atıyorum, kadınların hunharca öldürülmesini protesto eden insanları yaka paça sürüklemen görev gereği ise ve de sen bu göreve itiraz etmiyorsan kusura bakma yazıklar olsun diyeceğim. Yüzlerce kadının öldürülmesini insanlar protesto etmesinler mi?

Emri verenler yanlış olabilir, emir yanlış olabilir; Esat halkının üzerine bomba yağdırıyor Türkiye’de benzeri bir durum olsa demek ki sen de aynını yapacaksın. Türkiye’de özellikle vali ve kaymakamlar tümüyle iktidarın talimatına bağlılar. Hiç birinin kendi makamından aldığı özgür iradesi yok. Sen partinin değil halkın valisisin, hükümetin her emrine Kayısız şartsız uymak zorunda değilsin. Onurluca görevden alınma iktidarın kuklası olmaktan iyidir. Devlet görevlisinin partisi olmaz. Hem ülkenin mahkemeleri var, doğru çalıştığın sürece kimse seni görevinden alamaz, yani korkma.

Şu anda devlet görevlileri, asker, polis iktidarın emriyle resmen halkla savaşıyor. Koskoca emniyet müdürüsün, senin halkına karşı bağımsız bir vicdanın olmak zorunda. Haklı ve doğru bulduğun emirde devletin koruyucusu olarak işini görevini sakınmadan eksiksiz yerine getir. Ama el kadar çocuğa biber gazı sıkarken, yaşlı bir adamı coplarken, kadınları kovalarken biraz düşün. Sen halk için varsın, halka zulmetmek için değil.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..