Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '07

 
Kategori
Bayramlar
 

Mutlu bayramlar

Mutlu bayramlar
 


Bayramlar ortak değerlerimizin doruklarıdır...

Aileler çok önceden proğramlarını yapmışlardır. Şu anda uzaklara gitmekte olanların, heyecanlarını anlayabilirim.Trafik eziyetine rağmen, adım, adım yakınlarına yaklaşmanın heyecanı içindeler. Araç kullananların dikkatli olduklarından eminim. Az da olsa ( maalesef ) hayalleri yarım kalanlar olacaktır. Bu kaçınılmaz "son"u tamamen ortadan kaldırmak olanaksız. Titizlikle asgariye indirebiliriz.

Yazıma, bayramın turistik tatil olarak kullanılacağı varsayımı ile başladım. Genel yaklaşım bu. Son yıllarda bu moda yaygınlaştı. Artık bayramları geleneklerimiz doğrultusunda kullanmıyoruz. Ziyaretler, iade-î ziyaretler unutulur oldu. "Aynı apartmanı paylaşanlar için iyi bir fırsattır" demeye kalmadan bakıyorsunuz çoğu yine kaçtılar.

Geleneklerimizin toplumsal işlevleri dikkate alınmalı. Bu olguyu bireysel zevklerine feda edenler özeleştiri yapmalıdırlar. Bayram ziyaretlerinin, çok ihtiyacımız olan toplumsal kaynaşmaya, bir nebze olsun katkı sağlayacağına inanıyorum.

Bayramda tatile gidenler bazı güzellikleri yaşayamazlar. Bayram, geleneksel namazla başlar, ardından mezar ziyaretleri gelir. Evde kahvaltınız başlamak üzeredir, ziliniz çalar... Güzel giyimli pırıl, pırıl çocuklar ziyaretinize gelmişlerdir. Onları bir şekilde sevindirmek, ne büyük mutluluktur. Ardından davulcunuz gelir... Kapıcınız, hatta çöpçünüz de ziyaretinize gelebilir.

Çeşitli nedenlerle, ramazanın gereğini yerine getiremeyenler, oruç tutamayanlar, kendilerini bu coşkunun dışında görmemeli. Bayramları hepimizin katılımı ile bir gelenek olarak kutlamalıyız.

Not: Ramazan boyunca çeşitli kuruluşllar iftar çadırları kurdular. Bazen bu girişimler yarış ve gösterişe dönüştürüldü. Aslında en büyük hüner, iftar çadırlarını çoğaltmak değil, alınan ekonomik önlemlerle asgariye indirmektir. 21. yy bireyin refahı ve onurunu gözeten yöntemleri getirdi. Yönetimler her insana onurlu yaşayabilmek, kendi kendine yetebilmesini sağlayacak olanaklar sunmalıdır. Bütün uğraşılara rağmen sosyal hayatın bir parçası olamayan ınsanlarımıza, çadırlarda yemek verilebilir. Yoksulluğun sokağa taşırılması taraflara itibar kazandırmıyor.

Bayramın, tüm ulusumuza birlik, huzur ve barış getirmesini diler; daha nice mutlu bayramlar temenni ederim.

 
Toplam blog
: 163
: 1230
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1941 yılında Trabzon'da doğdum. 1961 Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Okulunu bitirdim. 1965 A..