Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '10

 
Kategori
Edebiyat
 

Mutlu Buluşma ve Bellek Pazarı

MUTLU BULUŞMA ve "BELLEK PAZARI" ÜZERİNE BİRKAÇ SÖZ

31 Mayıs 2010 günü sevgili dostlarım Fehmi Salık, Ahmet Günbaş ve Oğuz Tümbaş ile Egekent /Çiğli'deki Aras Kafe'de buluştuk. Konu her zaman olduğu gibi edebiyat ve sanat üzerineydi. Şair-yazar dostum Oğuz Tümbaş, yazar dostum Fehmi Salık'la buluşmak istediğini bana bildirince, dördümüz buluştuk. Sevgili Tümbaş, sevgili Salık'la 46 yıl önce Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde tanışmışlar. Salık o yıllarda orada öğretmen, Tümbaş'ta da ortaokul öğrencisi. Tümbaş, 1964 yılında, orada Salık'ın "Hoş Geldin Mustafa Kemal" adlı şiir kitabını izmalatmış. Tümbaş o günden bu yana, o kitabı gözü gibi saklamış. Buluştuğumuz gün yanında getirmiş, çantasından çıkarıp Salık'a uzattı. Salık kitabını görünce şaşırdı. Sevinci gözlerinden okundu. Kitabı aldı, Tümbaş'ın isteği üzerine tektar içine not yazdı.

Bu arada sevgili Tümbaş bana da "Bellik Pazarı" adlı şiir kitabını imzadı ... Bellek Pazarı Tümbaş'ın yanılmıyorsam ikinci şiir kitabının adı. İlk şiir kitabını "Yürek Söylencesi" adıyla 1998 yılında yayınlamış. TRT'den emekli olan Tümbaş sürekli basın kartı sahibi. Ankara'da görevli olduğu yıllarda Meltem dergisini de 15 sayı çıkardığını özgeçmişinden anlıyorum. Bir dergiyi 15 sayı çıkarabilmek başarıdır. ..

BELLEK PAZARI

Sevgili Tümbaş'ın bu kitabındaki şiirleri renkli bir atlas gibi. Tümbaş'ın renklere tutkun olduğu şiirlerinden anlaşılıyor. Elbette yalnız renklere değil, doğaya ve doğadaki renklere de tutkun Tümbaş. Kitaptaki ilk şiiri Hüznü Kumral "Umudu mavi badanalı. Hevesi reyhan kokulu..." dizesiyle başlıyor. Tümbaş şiirine özgürlüğün sembolü olan mavi renkle başlıyor; Söğüt adlı şiirine kadar tüm renklerle şiir dokuyor adeta. Söğüt adlı şiirinin de yeşil renkle bitmesi rastantımıdır bilmiyorum. Adı geçen şiir "Suya yeşil baktım" dizesiyle başlıyor. Sevgilmi Tümbaş bu kitaptaki şigirlerine maviyle başlıyor ve yeşille bitiriyor. Yanı mavi-yeşil. Ne denli anlamlı ve birbirine geçmiş renkler değil mi? Hepizimin özlem duyduğu özellikle bu iki renk değil mi? Hani, canımız çok sıkılınca " Söyle bir uzansak maviyle yeşilin iç ice geçtiği bir yere." deriz. Öyle değil mi dostlar? Hemen hepimizin özlem duyduğu deniz, gökyüzü ve yeşilliklerle kaplı bir yer... Hüznü kumraldaki şu dizelerin güzelliğine ne demeli? "Bir mekkitim uçları kırılgan/ Kırpık bezlerin dokunduğu tezgahlarda;/ Bir nakış gibi işli yarası dizlerinde/ Yaz boyu." Temkin adlı şiirinde Anadolu kadınının batıl inançlarını şu dizeleriyle dile getiriyor: "Salılarda çamaşır yıkar mıydı anneniz?/ Ninenizin uğursuz saydığı sayılarda/ Hangi şarkıları söylerdiniz?/ Aynı şiirdeki şu iki dizede selânın başlamasıyla girilen cuma saatine ve onun kutsallığı ne de güzel belirtilmiştir. "Her işi bırakır mıydınız/ Cuma selalarında?" Evet bizim inancımızda Cuma saatine girildi mi (selâyla başlayıp, Cuma Namazı'ndan çıkıncaya dek) iş ve çalışma bırakılır. Bu saatte yapılan işten bir hayır gelmeyeceğine içten inanır Anadolu halkı. Ağustos güzellemesi'nde "Kavuşursam çöl küser bana/ Sevda biter, gece üzgün/ Ne anlatır leyla anka'ya?" Sevgili Tümbaş "Düş Renkleri" adlı şiiirinde renklerle ne de güzel bir şiir yazmış. "Her düş maviye çalar biraz" diye başlıyor ve "Her düş kırmızıya çalar biraz" diyerek sonlandırıyor renkleri bu şirinde.

Sevgili Tümbaşın bu kitabındaki şiirlerini şiir tadında ve severek okuyacağınıza inanıyorum. Etki yayınlarından çıkan bu şiir kitabı Kasım 2002 tarihli. Tümbaş'ın daha nice güzel şiirlere imza atacağına inanıyor ve kendisine başarılar diliyorum.

 
Toplam blog
: 3
: 615
Kayıt tarihi
: 13.02.10
 
 

16 Ekim 1956 yılında Uşak/ Eşme doğumlu. Lise mezunu. Serbest Muhasebeci. Evli, iki çocuklu. Çeşitli..