Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '11

 
Kategori
İlişkiler
 

Mutlu çocukluk dönemi, kararlılık getiriyor

Mutlu çocukluk dönemi, kararlılık getiriyor
 

Mutlu çocuklar, sağlıklı yetişkinlerdir.


Uzmanların ve bilinçli ebeveynlerin vurguladığı bir konudur bu. Mutlu çocukluk yaşayanlar yetişkinliklerinde daha başarılı olurlar. Çıkmazlara girmezler. Özgüvenleri vardır. Çünkü aileleri onları bir birey olarak görüp, büyütürler. Söz hakkı tanırlar. Seçimlerine saygı duyarlar. Sevgi dolu bir iletişim içinde yetişirler. Mutlu çocukluk geçirme konusunda yapılan bir araştırma ilginç bir sonucu ortaya koydu. Araştırma sonucu geçtiğimiz haftalarda yayımlandı. 

Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bu araştırmaya göre mutlu çocukluk geçirenler boşanmaya daha meyilli oluyorlar. İngiltere’de 1946 yılında doğan bir grup insanı her yıl izleyen bilim adamları çocukluklarında sevgi dolu bir ortamda büyüyenlerin, özgüveni yüksek bireyler olarak ilerleyen yaşlarında çıkmaza giren ilişkilerini bitirmede daha cesur davrandıklarını belirlediler. Ergenlik çağındayken öğretmenlerinin mutluluk, sosyalleşme enerji seviyelerini kontrol ettiği bireylerin, tez canlı, emir almaktan hoşlanmayan kişiler oldukları belirtiliyor. Profesör Felicia Huppert, “İhtiyaçlarını karşılamayan ilişkileri sonlandırmada, çocukluğunu mutlu bir çevrede yaşayan kişiler, diğer yaşıtlarına göre daha özgüvenli olduklarından, boşanmakta tereddüt etmiyorlar” diyor. Aynı zamanda ergenlik çağını mutlu geçirenlerin, yaptıkları işte daha fazla tatmin olduklarını, hobilerine ve kişisel zevklerine zaman yaratarak sosyalleşme eğilimlerinin de yüksek olduğunu söylüyor. 

Uzmanlar, “Maddi ve manevi olarak yaşanan sıkıntıları mümkün oldukça çocuklara yansıtmayarak mutlu bir çocukluk geçirmelerini sağlarsak, hayata bir sıfır önde başlamalarını da sağlamış oluruz” diyerek ebeveynleri uyarıyorlar. 

Yeni sonuçlanan bu araştırmanın da ortaya koyduğu gibi mutlu çocukluk dönemi, kaliteli yetişkinlik dönemi için çok önemli. Bence doğru olan, adam gibi çocuk yetiştirilecekse çocuk sahibi olmaktır. Çocuğuna ilgi, sevgi, saygı gösteremeyenlerin yetiştirdikleri çocuklar ileride sorunlu yetişkinler olmaktadır. 

Kendine özgüveni olan, cesur davranmaktan korkmayan, sosyal ve mutlu insanlar hayatta başarılı olanlardır. Tüm ilişkilerinde ne istediklerini bildiklerinden daha az sorun yaşarlar. 

Gelelim bu tarz insanların boşanma meyilli olmaları konusuna. Eee, zaten bir ilişki yürümüyor, tökezliyorsa bunu sürdürmenin anlamı yok ki. Her iki taraf içinde zararlı bir durum… Acı çekmemek, kavga etmemek, mutsuz çocuklar büyütmemek için yapılması gereken en doğru iş bence. Sadece burada önemli bir konu var ki, o da evlilik rayına oturmadan çocuk sahibi olmamak. Yoksa ilişkiler biter herkes yoluna gider de olan o çocuklara olur. 

Dileğim; tüm çocukların mutlu ortamlarda büyümesi, özgüveni olan mutlu yetişkinler olması. 

Sevgiyle kalın. 

Şadan Hergüner  

 
Toplam blog
: 80
: 4101
Kayıt tarihi
: 31.01.10
 
 

Merhaba. Ben işletme eğitimi almış ama kendini yayıncılığa adamış bir insanım. Yaklaşık 17 yıldır iç..