Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Mutlu Düşler Kulübesi

Mutlu Düşler Kulübesi
 

Son yıllarda görsel olarak çok itici bulduğum ve bu yüzden rahatsızlık duyduğum bir şey var; tabelalardaki ' Saray ' yazıları. Başımı nereye çevirsem bir saray görmeye başladım(!). Osmanlı'dan kalan bir heves sanırım.

Antalya'nın en eski otellerinden birinin adı ' Yayla Palas ' tı. Çocuk aklımla içinin gerçekten saray gibi bir yer olduğunu düşünürdüm. TDK'da ' Palas' kelimesinin en çok kullanılan anlamının ' Lüks otel, ya da gösterişli yapı ' olduğu yazıyor. Haksız da değilmişim bu anlamda. Çünkü o tarihlerde şehrimizdeki en yüksek binalardan biriydi o otel.

Saray'a gelince;
TDK'da ' Saray ' kelimesini anlamı da ' Hükümdarların veya devlet başkanlarının oturduğu büyük yapı ' olarak geçiyor. Diğer anlamları ise; ' Kamu işlerinin yürütüldüğü büyük yapı ' ve ' Görkemli ve gösterişli yapı '.

Durum böyleyken ben şimdi sormaz mıyım, tabelalardaki sarayların saraylıklarının nereden geldiğini? Olsun olsun da en fazla 100 metrekarelik bir alanı kaplayan simitçi neden tabelasına ' Simit Sarayı ' yazdırır ki? Ya da şehirdeki emsallerinin yarısı kadar bile olmayan iş yerini ' Ayakkabı Sarayı ' olarak isimlendirenlere ne demeli? Oyuncakçılar bile sarayda (!) satıyorlar oyuncaklarını. Daha ne saraylar var bilseniz; Gelinlik sarayları, Boncuk sarayları, Yün sarayları, Bisiklet sarayları(!).

Konutlara gelince; onlar ayrı bir âlem, hangisini sayayım? Rezidanslar, Konaklar ve bunları bünyesinde barındıran Village, Country, Tower ve City'ler(!).

Antalya'da her yaz; hepi topu 10-15 metrekareyi ancak bulan obalarda, çadırlarda, sonraları da karavanlarda hayatımın en güzel günlerini geçirmiş biri olarak bütün bu saray ve konak bozuntularına esefle baktığımı itiraf ederim. Rahmetli anneannemin Lirik Soprano sesiyle söylediği; neyleyim köşkü / neyleyim sarayı / içinde salınan / yâr olmayınca şarkısı geliyor aklıma. O konaklarda kimler salınıyor, mütevazı evlerde yaşayanlar kadar mutlular mı, hep merak etmişimdir.

Günün birinde bir iş yeri açma şansı yakalarsam, bu söz ettiğim saraylara, konaklara inat ' Kulübe ' koyacağım adını. Belki o kulübede düş tasarlarım düş kuramayanlar için. Ne dersiniz? ' Mutlu Düşler Kulübesi ' nasıl bir isim olurdu sizce?

 
Toplam blog
: 261
: 2212
Kayıt tarihi
: 23.07.07
 
 

1954 Antalya doğumlu ve Antalyalı'yım. Ülkemin ve özellikle bu şehrin sevdalısıyım. Sanatın pek çok ..