Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '15

 
Kategori
İlişkiler
 

Mutlu ilişki yürütme Stratejileri

Mutlu ilişki yürütme Stratejileri
 

İlişki iki kişilik danstır. Bu dans hiç bitmesin istiyorsanız ilişki yürütme stratejilerini dikkate alın!

Neden bazılarının evlilikleri yolunda? Mutlu evliliğin ilişkilerin formülü ne? İşin aslı, ''anneanne çeyizi''nde saklı, ama biz yine de ''bilimsel yöntemler''e kulak verelim.

Batı''da 50-60 senedir evlilikle ilgili araştırmalar yapılıyor. Amerikalı psikologlar Laura Stafford ile Daniel Canary, mutlu evliliklerin sırrını araştırmak için binlerce kişiyle konuşmuş, yüzlerce yöntem arasından en çok uygulanan beşinde karar kılmışlar, İlişkiler de başarı için ''5 doğru, 1 yanlış'' kuralı böylece ortaya ''İlişki Yürütme Stratejileri'' adlı teori çıkmış.

İnsana ''Ben zaten bunları biliyorum,'' dedirten, ama çok az kişinin ciddiye aldığı beş kural: Olumluluk, açıklık, bağlılık, sosyal çevre ve sorumlulukları paylaşma. Bu teorinin ortaya atılmasından sonra dünyanın dört bir yanında evli insanların ilişkilerini nasıl ayakta tuttukları, söz konusu stratejilere ne kadar başvurdukları araştırılmış.

Türk ailesi, ''İlişki Yürütme Stratejileri''ne ne kadar itibar ediyor?

Gerek kültürel gerekse aile çevre eğitim sosyo ekonomik gibi bir çok etkenlerin neden olduğu ilişkilerde  oluşan ve geleneksel Türk aile yapılarında en çok yaşanan sorunların başında iletişimsizlik birbirini dinlememe, gerçekten eşlerin birbirini tanımaması, mutlu olmak için hep karşı tarafın değişmesini bekleme ve bireylerlerin kendilerini var etmek için karşıdakinin duygu ve düşüncelerini yok saymaları, eleştirel yaklaşım, iğneleme, suçlama ben ve biz olgusunun oluşamaması, hayatı  birlikte paylaşmak yerine uzaklaşmayı ve duvar örmeyi tercih ediyorlar. Sonuç olarak kopuk ilişkiler mutsuz oldukları halde çocukların, çevrenin kültürün gerekliliği sebebiyle sürüp giden zorunlu evlilikler. Ve mutsuz bir aile ortamında yetişen çocuklar geleceğin mutsuz insanları.

3 yıllık evli olan Meral artık bu evliliği yürütemediğini her geçen gün gücünün tükendiğini anlatırken ses tonundaki çaresizliği duymamak mümkün değildi. Eşiyle tanışarak evlenmişlerdi, evlendikten sonra hemen hamile kalmış ve bir kızı olmuştu ve çalışma hayatını çocuğunu kendi büyütmek için bırakmıştı. Evlilikleri ilk yılı gayet iyi gittiğini anlatıyordu. Yeni bir hayat eş olmuştu, hemen ardından anne olmuştu, uzun yıllar çalışan biri olarak artık evinde çocuğunu büyüten eşine evine bakan bir ev kadını oluvermişti. Zamanla her şey yolunda görünse de Meral'in gün geçtikçe kendini yalnızlaştığını iş hayatındaki sosyalliği aktif hayatın içinde olamıyordu. Eşiyle eskisi gibi çok zaman geçiremiyordu. Gün içinde çocuk evin işleri vs  akşam eşi eve geldiğinde ondan beklentilerini bulamamaya başladı. Ve sürekli dile getirmeye başladıkça eşiyle arasında sorunlar büyümeye başladı. İletişimsizlik birbirini gerçekten anlayamazlık sürekli çatışmalar artık Meral'i yormuştu.

Meralle çalışmaya başladığımızda tek başına yalnız ve mutsuz bir insan olarak bize gelmişti. Görüşmelerimiz devam ettikçe en önemli fark ettiği kendi hayatını bir kenara bırakarak eş ve anne olmuştu. Kendini yok saymasından dolayı eşinden de gerekli desteği ilgiliyi göremedikçe tepkileri gitgide artmış ve evliliğini sürdüremez hale gelmişti.

İlk çalışmamız İletişimi nasıl daha doğru yapabilirizle başlamıştık. Beklentilerini ve yaşadığı içsel duygularını eşine nasıl iletişim kurarsa onu anlayabilirdi.

İlişkisini canlı tutmak için ''beş altın yöntem''i kullandık. Çünkü araştırmalara göre evliliğinde  bu yöntemleri kullananların ilerde de ilişkileri olumlu ilişki olarak devam ediyordu. Herkesin arzusu mutlu olmak!  "Eğer, mutlu olmak istiyorsanız, her beş olumlu davranışa bir olumsuz davranış sergileyin."

 

 
Toplam blog
: 8
: 953
Kayıt tarihi
: 04.11.14
 
 

Ege'nin incisi Muğla'da doğdu.Sakarya Üniversitesi İşletme Yönetimi Bölümü'ndeki eğitim hayatında..