Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '12

 
Kategori
Psikoloji
 

Mutlu insan olmak

Mutlu insan olmak
 

Mutlulukta, mutsuzlukta senin elindedir.


Mutlu ve huzurlu bir insan olmak mı istiyorsunuz? İşte mutlu ve huzurlu olmak için yapmanız gerekenler;

1) Başınıza gelen olumsuz durumlarda kendinizi veya başkalarını suçlamayın. Doğal bir refleksle her işte bir hayır olduğunu düşünüp, durumu nasıl çözebileceğinize odaklanın.

2) Kendinizden, hayattan ve başka insanlardan fazla bir şey beklemeyin. Olanı görmeyi, olanla yaşamayı yeterli bulun.

3) Öfkeli, kızgın ve stresli olduğunuzda önemli kararlar vermeyin. Hayatınız için vereceğiniz ciddi kararları, sakin ve rahat düşünebileceğiniz zamanlarda alın.

4) Geç yatmak-geç kalkmak yerine, erken yatıp erken kalkmayı tercih edin.

5) Sıkıntılı olduğunu fark ettiğinde zihnini rahatlatacak başka şeylere odaklanın. Cama çıkıp derin nefes alın, banyoya gidip yüzünüzü yıkayın, sevdiğiniz bir müziği dinleyip rahatlayın, sevdiklerinizden birini telefonla arayıp kendinizi iyi hissedin, mutfağa girip kek yapın, dağılmış çamaşır çekmecesine yeni düzen verin, dışarı çıkıp kısa bir yürüyüş yapın, vb. gibi

6) Çocukları, hayvanları ve doğayı sevin. Ya kendi çocuklarını veya yakın çevrelerindeki çocuklarınızı çok sevin. Onlarla oynayıp eğlenin, sohbet ederek mutlu hayal dünyalarında yolculuk yapın! Böylelikle tazelenip, yorularak huzur bulmanın keyfini çıkarın.

7) Aksi ispatlanmadıkça ciddi zarar veren kişilerle karşılaşmadıkça insanlara güvenin. Bir insanın yaptığı hatayı, insanoğlunun tamamına mal etmeyin. Herkes için yeni bir sayfa açın.

8) İnsanları olduğu gibi kabul edin. Herkesi kendinize göre değiştirmeye çalışmayın.

9) Kendinizi tanıyın ve zaman içinde size sorun çıkaracağını bildiklerinizden uzak durun.

10) Fiziksel ve ruhsal olarak kendisine zaman ayırın. Dinlenin, dinginleşin. Arkasından atlı kovalıyormuş gibi yaşamayın. Sağlığınıza önem verin.

11) Kendinize iyi gelecek, ruhsal olarak rahatlatacak alternatif işler yapın.

12) Arada sırada hayatınızda değişiklik yapın. Sabah iş, akşam ev veya dön dön aynı hayat sisteminin dışına çıkmaya gayret edin. Rutini zorlayın.

13) Yaşadığınız anın değerini bilin. Sıkıntı veya stres olsa bile, nasılsa geçeceğini düşünerek, zorlandığız konuları uzatmayın. Sorunla aranıza biraz zaman koyun.

14) Evinize, ailenize, sevdiklerinize zaman ayırın.

15) Günlük işlerinizi, zamanında yapmayı tercih edin. Böylece iş biriktirip kendini bunaltacak durumların içine düşmeyin.

16) Kendinizi, motive edecek, iyi hissettirecek güzel sözler söylemeyi ihmal etmeyin.

17) Sabah uyandığınızda aynada kendinize gülerek bakmayı unutmayın.

18) Herhangi bir işle ilgili olarak kendini beceriksiz veya kötü hissettiğinde, aynı konuyla alakalı olarak geçmiş başarılarını referans olarak hatırlayın. Böylece “yok yaa o kadar da kötü değilim, abartıp kendimi üzmeye gerek yok” mesajını hissedin.

19) Korktuğunuz konulardan kaçmak yerine, üzerine giderek çözmeyi tercih edin.

20) Doğru yerlerde “hayır” demeyi bilin.

21) “Beni kimse anlamıyor” duygusuna hiç kapılmayın. Çünkü ne yapıp edip kendini karşı tarafa anlatmanın bir yolunu bulun. Yani hiç mi hiç vazgeçmeyin.

22) Psikolojide “Kimi cezalandırdığımız önemlidir” diye bir prensip var. Başkalarının yaptıkları olumsuz davranışlar nedeniyle kendinizi cezalandırmayın. Ayrıca, akılcı ve çözüme yönelik cezalar uygulayın.

23) Alıngan ve kırılgan olmayın.

24) Küsmeyin. Ne yapıp edip sorunlarını aşmanın yolunu bulun.

Teorik olarak bakıldığında Mutlu olmak hiç de zor değildir aslında. “Problem” dediğimiz şey, yaşadıklarımıza yaptığımız bireysel yorumdur.

Mutlu olmanız dileğimle.

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..