Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Mutlu olabilmek için hayal kurmamız gerekiyor

Mutlu olabilmek için hayal kurmamız gerekiyor
 

Bernard Shaw demiş ki "Dilediğimizin hayalini kurarız, elde etmeyi amaçlarız, sonra elde ederiz." Hayal gücümüz, hiç ummadığımız değişimleri gerçekleştirmemize yardımcı olur.

Hayatımızı değiştiren bir çok olay, hayal kurma sayesinde olur. Rüyalarımızda bizim hayal kurmamıza yardımcı olur. Hayal ettiğimiz nesneleri çoğu zaman rüyamızda görürüz. Freud' a göre rüya; "İnsanın bilinçaltına giden kral yoludur." Yani alt kişiliğimiz bir şekilde rüyalarımıza da yansır.

Rüya, hayal kurma hayatımızda önemlidir. Çünkü onlar olmadan olmaz. Bir yerlerde okumuştum. Sezen Aksu, besteler daha çok aklına gece vakti gelirmiş, kalkıp hemen kaydını yaparmış. Bu şekilde geceler, hayal kurma; sanat için, yani yeni oluşumlar, yeni besteler, yeni eserler için önemlidir. Düş gücü olmadan roman, şiir, hikaye yazılamaz. Düş gücü, hayal gücü olmasaydı, müzik, resim, edebiyat da olmazdı herhalde. Şarkıların çoğu, sevilen ulaşılamayan kişilerin hayali kurularak yapılıyor. Dikkat edersek, dinlediğimiz şarkılar genellikle ayrılık üzerinedir. Kavuşma üzerine hemen hemen hiç şarkı yoktur. Çünkü birine kavuşunca, beynimizdeki hayal kurma biter. İş de hayal kurma bu derece önemlidir.

Büyük başarıların altında da düş gücü ve hayal kurma gücü vardır. Ama düşlerimiz, hayal kurmamız, her zaman bizi mutlu etmez. Bazen mutsuz bile yapar. Kabus görerek uyandığımız zamanlar olur. Tekrar uyuyamayız. Korkarız uyumakdan, yalnız kalmakdan. Kalp krizlerinin daha çok gece olmasını, doktorlar gece görülen ağır rüyalara bağlarlar. Ayrıca her şeyde olduğu gibi, hayal kurmanın, düş görmenin fazlası da zararlıdır. Rüyamızda iyi bir araba, iyi bir ev sahibi olmayı görürüz. Bunlara sahip olmayı amaç ediniriz. Sahip olduğumuz zaman da, daha iyilerine, sahip olmayı hayal ederiz. Bu şekilde bir döngü devam eder gider. Bunun biteceği yoktur. Çünkü her zaman bir yenisi başlar. En iyi arabayı alsak, helikopter almayı hayal ederiz. Çoğu zamanda, daha iyiye ulaşmak için elimizdekilerin kıymetini bilemeyiz. Hatta bazen onları kaybederiz. Daha iyiye ulaşmak için, yüklü kredi çekip, ödeme güçlüğüne girip, icralık olan, elinde ne var ne yok kaybedenleri görürüz ya da gazetelerde okuruz. Bunun için hayallerimizin de sınırını bilmekte fayda vardır.

Düş ve hayal kurma açısından insanlarla, hayvanlar arasında da farklar vardır. Hayvanlarında düş gördüğü söylenir. Fakat hayvanlar hayal kuramazlar. Hayal kuramayınca, beklentilerinin de olmaması gerekir. Yoktur da zaten. İnsanlar da düş görse, hayal kursa, fakat bunların etkisi ile beklenti içine girmeseler bence daha mutlu olurlar.

Stilwater

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..