Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Mutlu Olmaya mı , Mutlu Etmeye mi Programlısınız?

Mutlu Olmaya mı , Mutlu Etmeye mi Programlısınız?
 

Mutlu et kendini :)


Doğduğumuz günden beri zihnimizi farkında olmadan programlamaya başlıyoruz. Neredeyse her davranışımız, düşünce kalıplarımızın ürünü olarak alışkanlıklarımız haline gelir. Diş macununu sıkma şeklimizden tutun da mutlu olma şeklimize kadar. Ya da mutlu etme alışkanlığımız…

Bazı alışkanlıklarımız, yaşam kalitemizi artırırken bazı alışkanlıklarımız da yaşam kalitemizi düşürür. Farkındalık, bu yüzden çok önemlidir. Yaşam kalitemizi düşüren alışkanlıklarımızı fark edip onları istediğimiz takdirde değiştirebiliriz. Siz de bu yazıyla belki bir farkındalık yaşayacaksınız ve mutlu etme programından mutlu olma programına geçeceksiniz… :)

Bazı insanlar, kendi mutluluklarından ziyade başkalarını mutlu etmeye programlanmışlardır. Durmadan eşini, dostunu, annesini, çocuğunu mutlu etmek için çaba harcar. O kadar çok çaba harcar ki kendini unutur. Sonuç olarak, uzun vadede maalesef kimseyi mutlu edemez. Çünkü ne insanın içinde olmayan bir şeyi dışarıdan verebilirsiniz ne de sizde olmayan bir şeyi karşı tarafa verebilirsiniz. Eğer kişi kendini mutlu edemiyorsa, kendiyle mutlu değilse başkasını mutlu etmesi neredeyse imkânsızdır. Mutlaka başkaları için yaptıklarınızın faydası vardır. Ama kendi içinde mutlu olmayan bir insan nasıl olur da mutluluk verebilir? Bunu hiç düşündünüz mü? Kendinizi mutlu edemiyorsanız başkasını nasıl mutlu edebilirsiniz?

Sevdikleriniz için karşılık beklemeden bir şeyler yapıyorsanız ve sadece bunu yapmaktan mutluluk duyuyorsanız bu başka bir şeydir. Bu mutlu olma programının bir parçasıdır. Beklenti varsa fedakârlık olur. Ve sonunda da hep beklentinin karşılanmamasının getirdiği bir acı olur. Ayrıca sevdikleriniz için yaptığınız şey, onlar üzerinde narkoz etkisi gibi geçici ve anlık mutluluk yaratıp sonrasında sönüverir.

Kişi kendiyle mutluysa, kendiyle barışıksa zaten etrafına ışık saçar. Kendini seviyor ve değer veriyordur ve başkalarına da mutluluk saçar. Gülümseyen, mutlu bir insanla kim beraber olmak istemez ki… :)

Kendisine eş arayan kişilerden sıklıkla şunu duyarız: “Beni mutlu edecek birini istiyorum”. Bunun anlamı; “kendimle mutlu değilim”dir. Başkasının bizi mutlu edeceğini düşünmek, bizim başkalarını mutlu etmeyi düşünmemiz kadar boş bir programdır. Sadece geçici ve anlık mutluluklar olur bunlar. Sonra herkes yine kendi mutsuzluk ya da mutluluk programına döner. Evet, siz neye programlısınız? Mutlu olmaya mı mutlu etmeye mi?

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin...

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu 

www.arzubiyiklioglu.com

 
Toplam blog
: 521
: 474
Kayıt tarihi
: 24.08.10
 
 

1971 doğumlu Arzu Bıyıklıoğlu uluslararası sertifikalı Yaşam Koçu, NLP Uzmanı, NLP Eğitmeni ve Re..