Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '17

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Mutluluğu Aramaktan Vazgeçmek Mutluluktur!

Mutluluğu Aramaktan Vazgeçmek Mutluluktur!
 

Mutluluğun Resmi


 

Her sabah yirmi iki katlı apartmanın on dördüncü katından aşağı baktığımda erken saatlerde bile sokakta bir telaş bir telaş. Kimi karşı yakada çalıştığı işine, kimi çocuğunu okula, kimi spora gidiyor. Bir de yoğun bir servis trafiği hakim caddelerde.

İnsanlar yorgun, kendine ayıracak beş dakikası bile yok. Kurumsal çalışanlarının öğle yemeği dahil iş sohbetleri ve toplantılar ile geçiyor. Kendi işini yapanlar ise artık ofislerde değil kafelerde çalışıyor. İş toplantıları bile kafelere taşındı. Özel toplantı odaları olan mekanlar bile var. Yeni trend ofisler ise hem çalışma hem sosyalleşme alanı haline geldi.

Çocuklar ise anne ve babalarından daha yorgun. Bütün gün okuldan sonra tiyatro, özel ders, müzik, spor ve daha bir çok aktiviteden aktiviteye koşturup duruyorlar. Şimdi bir de "kodlama" çıktı. Geçen gün veli toplantısında öğretmen görüşme sırasında beklerken veliler kendi aramızda dertleşiyorduk. Hepimiz aynı şeyden şikayet ediyoruz: Bu çocuklar bu  kadar imkana rağmen neden çalışmıyorlar? Biz böyle değildik. Evet ya biz böyle değildik çünkü okullarımız yarım gündü, biz sokakta arkadaşlarımız ile oynardık. Bilgileri ansiklopediden yada kütüphanelerden öğreniyorduk. Bilgi bu kadar hızlı tükenmiyordu. En önemlisi bizim kendimize ayıracak vaktimiz vardı. O zaman güvenliydi Dünya, ya şimdi!

Bize güvensiz  gelen kaos gezegeninde her şey bizim kontrolümüzde olsun istiyoruz. Peki o zaman, problemleri sürekli ailesi ve çevresi tarafından çözümlenen çocuklarımıza ne oluyor? Cevap herkes için farklı olabilir, ben ise sorumluluğunu bilmeyen ve hedefini tek başına belirleyemeyen bireyler haline dönüştüklerini gözlemliyorum. "Ne yapacağız?" diye sorduğunuzu duyuyorum çünkü hep ebeveynler soruyor : Daha ne yapalım? Biz de şaşırdık. Çok haklısınız hepimiz şaşkınız ama iş yine başa düşüyor: Biraz geride durup, problemle baş edebilmesi için alan tanımak. Yaşadığı olaydan aldığı dersler ile deneyim kazanmalarını sağlamak yani rehber ebeveyn modeline geçebilmek.

Bütün bu koşturmalar sırf daha iyi olsunlar diye, niyet çok iyi biliyorum ama insanlığa ve yeni nesile zarar veriyor.  Sürekli keyif ve haz odaklı yaşayarak mutluluğu bulmaya çalışıyorlar. Belki de mutluluğu hazır tepside sunmaktan vazgeçmek ve sadece anda mutlu olmalarına fırsat vermek bile yeterli aslında. Ayrıca, hayal kırıklığı yaşamak da iyidir, ruhu büyütür ve olgunlaştırır. Büyümelerine fırsat verelim ki gerçek bir yetişkin olabilsinler.

Sevgi ile kalın

Damla Koçman

 
Toplam blog
: 9
: 222
Kayıt tarihi
: 21.03.17
 
 

Çocuk Bilim Kurgu ( Bilim Okulu Proje X ve Paralel Evren Yolcuları) Yazarı. Kariyerine yeni başla..