Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '18

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Mutluluğun Formülü ''Bağırsaklarımızda mı?''

Mutluluğun Formülü ''Bağırsaklarımızda mı?''
 

Bağırsaklar, ''2. Beynimiz''


Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 300 milyonu aşkın kişi depresyonla yaşamını sürdürüyor! Depresyonun nedenlerine baktığımızda iş yaşamı, aile, özel ilişkiler, okul stresi, maddi sıkıntılar gibi birçok nedeni bir arada görebiliriz. Depresyon her yaş grubundan her insanı etkileyebilecek bir durum ve neden olduğu ruhsal sıkıntı kişinin en basit günlük işlerini sürdürmesini dahi etkileyebiliyor. Ayrıca sosyal ilişkileri de tahrip edici olabiliyor.

BAĞIRSAKLARINIZA YATIRIM YAPIN!
Fakat bu çevresel etkenler dışında biyolojimizin de depresyonu tetikleme konusunda etkisi oldukça fazla! Kişinin ruh halini, duygu durumunu etkileyen serotonin, endorfin gibi nörotransmitterlar 'beyin ve bağırsakta'' bulunur. Serotonin eksikliğinde kişi depresif ve yorgun hisseder.Ve mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin %95'nin bağırsaklarda, sadece %5'nin beyinde bulunduğu uzmanlar tarafından açıklandı. Bu bilgilere baktığımızda bağırsaklarımızın psikolojimiz üzerinde etkisinin oldukça fazla olduğunu görebiliyoruz. Bu nedenle depresif ya da mutsuz hissettiğiniz dönemler de bağırsak sisteminizde bir değişim var mı yok mu mutlaka gözlemleyin, hatta bir uzmana danışabilirsiniz.

DOĞAL YÖNTEMLERE YÖNELİN!
Rakamlara bakıldığında özellikle ülkemizde ihtiyaç dışı antidepresan kullanımının oldukça arttığını görüyoruz. Bu nedenle en azından bağırsak sisteminiz için ''sağlıklı beslenme'' odaklı, doğal kaynaklara yönelerek iyileştirmeler yapabilirsiniz.

1- Ev yapımı turşu (Özellikle ''lahana turşusu'' Yapımında tuz yerine sirkeyi tercih etmeniz daha yararlı olacaktır.)
2- Kefir
3- Yoğurt
4- Probiyotik desteği
5- Omega-3 desteği
6- D vitamini
7- Sebze tüketimini arttırın


 

 
Toplam blog
: 7
: 584
Kayıt tarihi
: 07.04.18
 
 

Yeditepe Üniversitesi Psikoloji ve Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji mezunuyum. Öğrencilik hayat..