Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '13

 
Kategori
İnançlar
 

Mutluluğun ve huzurun sırları; Huzurunuzu ancak mutluluk peşinde koşmak kaçırır

Mutluluğun ve huzurun sırları; Huzurunuzu ancak mutluluk peşinde koşmak kaçırır
 

İnsanın dört zindanını pişmiş çamur, Kabe, Tavaf, Sa'y, Şeytan taşlama üzerinden açıkladığım kitabım.


İnsan dediğimiz varlık, bazıları karşı çıksada Nefs ve Ruhtan oluşur. İnsanların aradıkları şeyler çok farklıdır. Bakın insanı mutlu eden ve huzursuz eden şeyler nelerdir?

1-İnsan övüldüğü, saygı gördüğü, fark edildiği zaman mutlu olur. Övgü bittiğinde fark edilme bittiğinde mutsuzlaşır. Bu da geçici mutluluktur.

2-İnsan parasal bir güvenç içindeyse mutlu olur. Yani malı mülkü sürekli geliri varsa mutludur. Parası bittiğinde yada malı gittiğinde mutsuzlaşır.

3-Cinsel tatminle mutlu olur. Cinsel arzuları tatmin olduktan sonra kendini huzura erdi sanır. Bu tatmin bittikten sonra ise yada karşılanmazsa mutsuz olur.

4-İnsan kendini belli bir ırksal dinsel parti, cemaat, sosyal grup, futbol takımı içinde mutlu hisseder, aidiyet duygusu onu mutlu kılar bu grupların içinde faaliyetlere katılır. Amacı gerçekleri görmek değil mutlu olmaktır. İçinde bulunduğu grup güçlüyse kalabalıksa daha da mutludur değilse ve grup dağılıyorsa mutlu değildir.

Şimdi gelelim huzurun analizine.

1-Kişi tevazu sahibiyse huzurludur. Ancak Kibir, sadece Zulm edenlere karşı bir duruş ve meşru geçici bir davranıştır. Kimseyi kendinden üstü yada aşağıda görmediği için amacı şayet ilerlemekse ve öğrenmekse huzuru kendini bu şekilde geliştirdikçe sürekliliği daim olan huzur çizgisini yakalamıştır. Burada huzur ancak kibir geri dönerse ve kibrin sahte mutluluğuna kapılırsa mahvolur huzur.

2-Kişi cömert olursa ve tutumlu olursa huzurludur. Bu da başkasına cömert kendine tutumlu olmaktan geçer. Kişi mutluluğun para olduğuna değil huzurun paylaşımda olduğunu görerek yetim ve garibanlara imkan dahilinde yardım ettikçe ve onların mutsuzluğunu paylaştıkça sürekli bir iç huzuru yakalama şansına sahip olur.

3-Akıllı, adil, sorumlu ve vicdanlı kişi, evin dışındaki geçici mutluluğu değil, sürekli olan huzuru evin içinde arar. Kısa süreli cinsel heyecanlara kapılarak modern yaşam tarzının getirdiği stresi evinin dışındaki kucaklardaki sürreksiz mutluluklarda aradığında evdeki eşiyle huzuru kaçar. Bu anlamda evdeki eşte huzur vermiyorsa o zaman kesinlikle önce bunu bu yazdıklarımın perspektifinde aralarında konuşmalaı işe yaramıyora evlatlarının hayatlarını mahvedecek huzursuz bir evliliği devam ettirmemelilerdir.

4-Kişi sürekli bir huzur arıyorsa geçmişteki hatalara ve günahlara bakmamalıdır. Bunlardan ders çıkartsada huzurunu kaçırmasına izin vermemlidir. Şeytan duygusal insanlaara en çok buradan yanaşır. Geriden geçmişten yanaşır.

Kedini bağlı bulunduğu Partinin cemaatin sosyal veya futbol gbi sportif faaliyetlerin içinde sadece bir tarafı haklı gösterecek ve gerçekleri görmesini engelleyecek durumlardan dışrı çıkmalıdır. Zira, hiç kimse %100 haklı yada haksız olamaz. Bize düşen görev içinde üye olmadan sadece doğru olduğuna inandığımız şeyleri yazmamız konuşmamız. Belki bunu yaptığımızda ağır tepkide alabiliriz ama önemli değil bu bizim huzurumuzu kaçırmaz sadece mutluluğumuzu kaçırır.

Sürekli mutluluk yoktur ama sürekli huzuru yakalayabiliriz. Sürekli huzuru ancak adil, etik, sorumlu ve vicdanlı olursak yakalarız.

Mutluluklar ve hazlar nefsin, huzursa ruhun yol arkadaşıdır.

Kapitalist ekonomik sistem bireyi mutlu edeceğim diye uğraşır ve toplumun genelinin huzurunu kaçırır.

Kuran ise toplumun huzurunu yakalaması için bireyin /huzurunuda sağlar) mutluluğunu kaçırır.

İlkini benciller ikncisini senciller tercih eder..

Unutmayalım ki Hüseyin Kerbela'da ölürken mutlu değil ama HUZURLUYDU.

Yezit ve ordusu zafer kazanmışken MUTLUYDULAR ama HUZURLARI yoktu.

Bu bir tercih ve duruş meselesidir.

Topluma Saygılarımla Duyrulur

Ayhan Özcimbit

Yasal Uyarı: Yazının telif hakkı tarafıma ve kitabıma aittir. İzin alınmadan kullanılamaz ancak KAYNAK gösterilerek alıntı yapılabilir. Aktif link alınarak sosyal medyada paylaşılabilir.

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..