Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '07

 
Kategori
Sinema
 

Mutluluk / Roman- Film / İzlenimlerim

Mutluluk / Roman- Film / İzlenimlerim
 

Resim alıntıdır


Edebi eserlerin sinemaya uyarlanmasında, senaryoda yapılan bazı değişiklikler sonucu hayal kırıklığı yaşadığımı hep söylerim ve bu yüzden bir çok diziyi ve filmi izlemekten kaçındım. Yaprak Dökümü, Dudaktan Kalbe gibi televizyon dizileri de bu nedenle nasibini almıştı benden. Uzun bir aradan sonra, dün bütün gün tembellik edip film izledim. Önce MAVİ GÖZLÜ DEV- Nazım Hikmet hemen arkasından MUTLULUK- Zülfü Livaneli..

 Eee, sonunda ne kadar etkilendiğimi varın hesap edin siz gayri...

Zülfü Livaneli'nin "Mutluluk" adlı romanını ilk basıldığında okumuştum. O zamanlar henüz töre cinayetleri gündemi bu kadar meşgul etmiyordu. Güldünyalar, Haticeler, Ayşeler, Zehralar daha çocuktu, nufüs kayıtları olmasa bile bir yerlerde dünyadan bihaber yaşıyorlardı, "yaşamak " denirse eğer...

Romanla ilgil belleğimi yokladığımda nedense pek bir şey kalmamış, Meryem'i bile zor hatırladım. Oysa ki daha eski yıllarda okuduklarımdan mutlaka birer parça kalıyordu. Şimdi hem roman hem de film ses getirdi. Kitap 39. baskısını yaptı ve bir çok ülkede okuyucularla tanıştı. Bu bakımdan Zülfü Livaneli'nin başarısını ve Türk Romanı'na katkısını kutlamak gerek.

Dün ilk defa bugüne dek olanların tersi oldu; romandan çok filmi etkiledi beni. Ağlayarak izledim, ama çaktırmadan. O Özgü Namal yok mu? O bıcırık kız, hiç büyümeyen oyuncak bebek. (Barbie demiyorum.) İzleyiciyi alıp götüren, kendine hayran bırakan olağanüstü bir yetenek. "Beynelmilel " filminde de öyleydi.

Dün izlediğim öbür filmdeki yeni dönem sanatçılarından çok daha iyi, gerçek anlamda giriyor oyunun ve rolünün içine. Sesi, gülüşü, mimikleri, her şeyi doğal. Bir de su gibi duru güzelliği, estetiksiz ve az makyajlı olması büyük avantaj sağlıyor ona. Her role uygun; çocuk, genç kız, köylü kızı, üniversiteli fark etmiyor. Umarım yıllar ve şöhret onu olumsuz yönde etkilemez...

Cemal rolündeki Murat Han ve eskiden beri beğendiğim oyuncu Talat Bulut da çok başarılıydı. Filmde güzel mesajlar vardı. Mutluluk, her kahramanda ayrı ayrı şekillenmişti. Kimi sadece hayatta kalabilmenin mutluluğunu yaşarken, bir diğeri elindeki servetin getirilerinin sıkıntısını yansıtıyordu.

Filmin yönetmeni Abdullah Oğuz'un başarısını da yadsımamak gerek. Yurdumuzun cennet köşeleri fon müziği Orhan Veli'nin "Gün olur alır başımı giderim,"... şiirinin Zülfü Livaneli'den severek dinlediğimiz ezgisiyle bize yaz mevsimini şimdiden özletti.

Kısacası Mutluluk tam kadro yurtiçinde ve dışında aldığı tüm ödülleri hak etmiş bir film. Mavi Gözlü Dev için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Nazım'ın şiirlerinin hatrına güzel deyip geçeyim...



Yönetmen: Abdullah Oğuz
Oyuncular: Talat Bulut (İrfan), Özgü Namal (Meryem), Murat Han (Cemal), Lale Mansur (Aysel)
Yapım: 2007 Türkiye
Süre: 95 Dk
Türü: Dram
İmdb Notu: -
Gösterim Tarihi: 16 Mart 2007

Konu : Türkiye’de olduğu kadar dünyada da büyük yankı uyandıran Zülfü Livaneli’nin “MUTLULUK” adlı kitabının sinema uyarlaması… Film, Meryem’in perişan ve baygın halde, bir göl kenarında bulunmasıyla başlar. Ailesi kızlarının bir namussuzluk yaptığını düşünerek töre gereği öldürülmesine karar verir. Öldürme görevi ise yakın akrabası Cemal’e verilir. Çıktıkları ölüm yolculuğunda, Meryem ve Cemal’in yolları, Profesör İrfan Kurudal’la kesişir. Bu karşılaşma üçünün de kaderlerini değiştirecek mutluluğa doğru bir yolculuğun başlangıcı olur.


YAYINEVİ NOTU:

Günümüz Türkiye'sinin içinden bıçak gibi geçen bu romanda üç kişiyle tanışıyoruz. Van gölü kıyısındaki kasabada, tecavüze uğramış olan on yedi yaşındaki Meryem, evlerinin 'izbe' denilen ambarına kilitlenmiş durumda yazgısını düşünmektedir.

İstanbul'un tanınmış profesörlerinde Harvard mezunu ve varlıklı İrfan Kurudal, Boğaz'a bakan evinde yaşamını kökten değiştirme planları yapmaktadır.

Cemal ise Gabar dağlarında PKK takibinde, ateş altındadır.

Yaşam bu üç kişinin yolunu garip bir rastlantıyla birleştirir ve birbirlerinin ruh fırtınalarını daha yakından tanırlar.

Mutluluk hem bir dönem romanı; hem kentiyle kasabasıyla, İstanbul'u ve Ege'siyle bugünkü Türkiye'nin tanığı, hem de anlattığı kişilerinin psikolojik derinliklerine ulaşan bir başyapıt.

Meryem'i, İrfan'ı Cemal'i hiçbir zaman unutamayacaksınız.

 


Resim alıntıdır:

www.sinefolio.com/.../2007/03/mutluluk-1.jpg

 

 

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..