Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Mutluluk= Para mı?

Mutluluk= Para mı?
 

Canım arkadaşım bugün bana bir tane piyango bileti, bir de 2 kolon sayısal loto oynayıp hediye etti.

Aslında bana bir süreliğine güzel hayaller ve biraz da umut hediye etti. Küçük bir kâğıt parçasını satın alıyoruz veya hediye ediyoruz, gerisini ise hayal gücümüz tamamlıyor. Demek ki hayaller de bazen hediye edilebiliyormuş ya da satın alınabiliyormuş ve çok da hoş oluyormuş.

Herkesin mutluluk hayalleri vardır. Ama bunların en renklileri galiba parayla satın alabileceğimizi düşündüğümüz hayallerdir.

Para neleri satın alabilir veya alamaz?

Bu soru karşısında herkesin kendine göre bir cevabı vardır.

"Para her şeyi satın alır, mutluluğu da” deyip, gerekçelerini bir bir sıralayanlara da hak veririz,

“Hayır her şeyi değil” deyip, makul ve mantıklı gerekçeler gösterenlere de.

Genellikle para sorunu olmayan tuzu kurular, paranın mutluluk getirmeyeceği tezine daha yatkındırlar. Hayatının büyük bölümünde parasızlık çekmiş veya hala çekenlerse “hayır, para mutluluk getirir, param olsa çok mutlu olurdum” tezinin savunucularıdır genellikle. Bence bunu test etmenin en güzel yolu önce çok zengin olmaktır.

Yılbaşı öncesi televizyonlarda vatandaşa mikrofon uzatıp “Piyangodan büyük ikramiye size çıksa, paranızla ne yapardınız” sorusuna verilen cevaplar hep ilgimi çeker. Bu muhabbet, ikramiye sonuçları açıklanana kadar kendi aramızda da devam eder. Bütün cevaplar da birbirinin neredeyse aynısıdır.

“Dünya seyahatine çıkarım”

“Fakirlere yardım ederim”

”ev alırım”

“okul yaptırırım”

”çocuklarımın eğitimine harcarım”

“işimden hemen istifa ederim”

“İlk önce karımı boşarım”!!!...

Kendisini mutsuz eden durumdan kurtulmak veya daha fazla mutlu olacağına inandığı ilk aklına gelen şeyleri söylüyorlar genellikle.

Daha parlak fikirleri doğrusu bekliyorum, ilham almak için.Çünkü benim de aklıma fazla birşey gelmiyor.

Gerçekten böyle bir şey olsa, yani bize büyük ikramiye çıksa, önce gerçekten çok mutlu olacağımız kesin. Demek ki birinci aşamada para mutluluk getirir tezini kabul etmeliyiz.

Ama mutluluk öyle sürekli devam eden bir duygu durumu değildir ki! Bu güzel duygunun sürekli tekrarlanması için uyarılması gerekir.Paranın da iyi bir uyarıcı olduğunu kabul etmek lazım.

Sonraki aşamada da parayla satın alacağımız bize mutluluk veren şeylerin sıralamasını iyi yapmalıyız. Para iyi bir uyarıcı olabilir.Ama tek başına yeterli olmadığı kesin.

Paranın getireceği haz ve keyfi paylaşacağın birilerinin olması şarttır.

Sağlık, olmazsa olmaz.

Ve kültürel birikim.

Bundan birkaç yıl önce gazetede İşadamı-Sanayici İshak Alaton’un bir söyleşisini okumuştum. Orada, kendisi ile yapılan söyleşilerde en çok para hakkında sorular sorulduğunu söylemiş ve söyle devam etmiş;

“Para ötesi, para üstü bir konu vardır ki bunu parayla satın alamazsınız. Bunun adı zevk ve keyiftir.Zevk almak, keyif duymak ancak KÜLTÜR ile mümkündür.Resimden zevk almak için sergiler bedava. Müzik, kaset ve diskler de üç otuz para. Ayrıca konserlerde pahalı değil. Aşk ve sevgi zaten bedelsiz. Güneşin batışından, denizin hışırtısından ya da bir satranç oyunundan zevk alabiliyor musunuz? , Güneşi kaç paraya batırabilirsiniz? Denizi hışırdatmanın fiyatı nedir? Para önemlidir ama ondan da önemli olan zevkler ve mutluluklardır. Bunlara sahip olmak ise ancak kültürle mümkündür. Para kazanmaya emek verdiğiniz kadar kültür edinmeye de emek verin.” demiş.

Ona hak vermemek mümkün değil. Ama paranın insandaki yaratıcı gücü, enerjiyi açığa çıkaracak etkisini de göz ardı etmemek gerek.

Ben yine de “ah bir zengin olsam” diyorum, hayal gücümü zorluyorum.

Tijen Taşlı- İzmir

 
Toplam blog
: 156
: 2800
Kayıt tarihi
: 03.04.07
 
 

SÖZ UÇAR, YAZI KALIR. 9 Eylül Ünv. İşletme mezunu, 9 Eylül Ünv.Sosyal Bil. Ens.Sağlık Kurumla..