Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '10

 
Kategori
Kitap
 

Mutluluk Kitabı / Nil Gün

Mutluluk Kitabı / Nil Gün
 

Mutluluk Kitabı / Nil Gün


Türkiye'nin ilk kişisel gelişim uzmanlarından olan Nil Gün'ün yazmış olduğu, adı gibi mutluluk veren bir kitap.

İddia ediyorum, bu kitabı okuduktan sonra bir daha asla mutsuz olamayacaksınız.

Yaşamınızın büyük bölümünü "mutsuz değilim" kategorisinde mi geçiriyorsunuz ? Çoğu insan için bu, mutluluk sanılıyor. Ancak mutsuz olmamakla, mutlu olmak arasında dağlar kadar fark var.

Mutluluğa dair küçük, basit ama çok önemli sırlar var bu kitapta.

Mesela vücudumuzda timüs denilen bir endokrin bezi var ve bu mucize organ, sadece mutluluğumuzdan sorumlu. Uzakdoğu öğretilerinde kalp çakrası ile bağlantılı bir organ timüs.

Timüs uyarıldığında salgıladığı hormonlar kişide haz ve mutluluk duygusu yaratıyor. Çünkü timüs aktive olduğunda, bedenin kimyasının değişimine neden oluyor. Bu değişiklik sinir sistemini sakinleştiriyor ve beyin fonksiyonlarını hızlandırıyor. Bu da insanda rahatlama duygusu yaratıyor.

İyi haber şu ki, timüs bezini bir kaç yöntemle uyarıp mutluluğunuzu sağlayabiliryorsunuz.

Kitapta bu yöntemler detaylı olarak anlatılıyor benim çok işime yaradı.

1960'lı yıllara dek tıp, timüsün bedendeki önemli rolünü bilmiyormuş. Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, timüs bezi alınan fareler bedenlerine enjekte edilen kanser hücreleriyle savaşamıyor ve güçsüzleşiyorlarmış. Ama timüsü alınmamış fareler, kanser hücreleriyle baş edebiliyormuş.

Avustralyalı Nobel ödüllü kanser araştırmacısı Sir Mac Farlane Burnet, timüs bezinin aktif hale getirilmesiyle, insan bedeninin kendisini kanserden koruyabilme yeteneğine sahip olacağını savunmuş.

Bu tip bilgiler herkese ulaşamıyor, çünkü büyük paraların döndüğü ilaç sektörünce engelleniyor.

Kitapta nefesin mutluluğumuz üzerinde çok büyük etkileri olduğu da anlatılmakta. Doğru nefes alarak mutlu olmak mümkün. Nefes alış şeklimizi değiştirdiğimizde, sağlığımızı ve ruh halimizi ve duygularımızı olumlu yönde değiştirebiliyoruz.

Renklerin de mutluluğumuz açısından olumlu veya olumsuz etkileri var. Evini, ofisini aydınlık ve pastel renklerle döşeyenlerin daha fazla mutlu oldukları tespit edilmiş.

Odaklanma seçimimiz de mutluluğumuzu büyük oranda etkiliyor. Olumsuz duygularımız olumsuzluklara odaklanmamızdan kaynaklanıyor. Sadece hayattaki odağımızı değiştirerek bile mutlu olma şansımız çok fazla. Şimdi etrafınıza bakın, mavi renklere dikkat edin. Kaç tane mavi renkli şey görüyorsunuz ? Şimdi bu kez etranıza bakmadan kırmızı renkli şeyleri hatırlayın. Hatırlayamazsınız çünkü beyin seçici algılıyor ! Neye odaklanırsanız onu algılıyorsunuz.

Hayatınızdaki olumlu şeylere odaklanmayı seçerseniz, bir süre sonra hayatınızın ne kadar harika olduğunu görüyor ve bununla ilgili karşınıza onlarca kanıt çıkıyor. Bu sayede iyi hissedip, mutlu oluyorsunuz.

Zihninizin bu seçici algılaması harika bir sistem. Beynin Retiküler Aktivasyon Sistemi (RAS) denilen bölümü beynin odaklanmasını sağlıyormuş.

İnsan kendi çabalarıyla mutlu olur. Alçakgönüllülük, yeterli cesaret, kendini tüketmeyecek kadar vermek, yaptığın işi sevmek ve herşeyden önemlisi özgür ve temiz bir vicdan, mutluluğun malzemelerinden bazıları.

Mutluluk bir rüya değil, bu malzemelerle kesin bir gerçek.

Herkese tasviye ediyorum bu güzel kitabı, mutlu olmak isteyen herkes okusun, mutlu olsun.

 
Toplam blog
: 563
: 8587
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

Kişisel gelişim uzmanıyım. Yaşam Koçu, İlişki Koçu, NLP Uzmanı ve Eğitmeni, Kuantum Yaşam Koç..