Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Mutluluk öğrenilip, tasarlanabilir mi?

Mutluluk öğrenilip, tasarlanabilir mi?
 

Beyindeki kabuk tabaka yani serebral korteks bizim mantıklı ve istemli hareketlerimizi kontrol eder.

Birde duyguların hakim olduğu, en son gelişen limbik sistemimiz vardır. Mutluluk da, nefrette, aşk, sevgi tüm duyguların kaynağı burasıdır.

Bu konuyla uğraşan birine sorsanız. Size mutsuzluğun, sosyolojik ve psikolojik kaynaklarından, vücuttaki hormonal dengelerden bahseder. Sorduğunuza pişman olursunuz. Çünkü kafanız karışır.

Mutlu olmak için, değişim gerekir. Peki insan değişebilir mi? Mutluluk öğrenilebilinir mi? Mutluluk tasarlanabilinir mi?

Cevap hayır ise, o zaman neden bu kadar insan hergün psikoloğuna, psikiatristine belki yararı olur diye koşuyor?

İnsanbul’da bir bayan arkadaşım vardı. Evliydi, eşiyle sorunları vardı. Psikolojik danışmanlık alıyordu. Psikoloğu evli, yakışıklı bir adamdı. Gel zaman git zaman, arkadaşım, adama aşık oldu. Adamı hanımından ayırdı. Evlendiler. Sorunu çözüldü. Tüm sıkıntıları kayboldu.

Mutluluk sağlayan bazı şeyler vardır. Bunlardan biri arkadaşlık, yani dostluktur. En mutlu insanlar, arkadaşları ve ailelerine bağlı olan, onlarla vakit geçirip pek çok şeyi yine onlarla paylaşabilen insanlardır.

Diğeri paradır. Para mutluluk getirir mi? Bazıları getirmez dese de, bir yere kadar para mutluluk getirir. Paranın satın alabildiği temel ihtiyaçlarımız karşılanınca mutlu oluruz. Kışın kömür alınmadığı için ısınmayan bir evde mutlu olamayız.

Ancak para ile sağlanan mutluluk bir yere kadar gider. Bu bir süreçtir. Bunun sonunda yine mutsuzluğa düşebiliriz. Önemli olan bu süreci idame ettirebilmektir. Yani parayla mutluluk her zaman olmaz. Bir de aşırısı var, genellikle çok paraya sahip olan insanlar, zevklerine yöneliyorlar. Mesela alkole, sigaraya, uyuşturucuya müptela oluyorlar. Yada 200 milyarlık son model jeeplere, arabalara yöneliyorlar. Mutluluğu, zevklerine para harcayarak kazanmaya çalıştıkça, daha tatminsiz ve mutsuz birine dönüşüyorlar. Ama bunun farkında olmuyorlar.

Evlilik mutluluk getirir mi? Belki getirebilir. Evli çiftler yalnız yaşayanlardan daha mutlu olabilirler. Terside olabilir. Evlilik bir kumar gibidir. Evlendiğin kişi iyi de çıkabilir, kötü de. Evlenmeden önce bir insanı tanımak son derece zordur.

Mutlu olmak için yapmamız gerekenler ise, basit yaşamamız, bazen bir az da olsa taviz vermemiz, daha az beklentiye girmemizdir. Unutmamamız gereken önemli nokta, insanlardan hiçbir şey beklemezsek mutlu olacağımızdır. Çünkü asla hayal kırıklığına uğramayız. Bu yüzden başka birilerinin bize iyi davranmasını, bize iyilik yapmasını, bize fırsat oluşturmasını beklemeden, bunları kendimiz yapabilmeliyiz. O zaman mutlu olduğumuzu göreceğiz.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..