Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '21

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Mutluluk Peşinde

Mutluluk Peşinde mi? Mutluluktan uzakta mı? 

Bu yazımda bu ikiliyi yaratan sebepleri ayrı ayrı özetlemek istiyorum. 

Bilindiği gibi insan doğasının illa ben diyen, sadece kendisini düşünmeye meyilli bir zihin yapısı vardır. Bu yapının depresyon ve negatifliğe yol açan bir özelliği var. Depresyon ve negatiflik söz konusu olduğunda doğal olarak kendimizle daha fazla ilgilenmeye başlarız. Kendi acımızla olması gerekenden daha fazla birlikte oluruz. Empati geliştiremez, diğerlerini anlamakta zorlanırız.  

Bilge zihin yapısı ise bu yapının tam tersi diğerlerine faydalı olmayı seçer.  Bilge zihin, egonun yarattığı duvarları kolayca yıkabilmek için bu seçimi yapar. Egonun duvarları yıkıldığında ortaya çıkacak olanlar sevgi ve barış olacaktır.. Sevgi ve barış neyle ilgilidir?

İnsanlarla…. İnsanlar yoksa sevgi ve barış da olmaz.  Bu yüzden de kendimizden çok diğerlerini düşünmek bilgece olacaktır.

20. yüzyıldayız ve hala savaşlar devam ediyor. Bombalar atılıyor. Ölen ve sakat kalan insanlara şefkat gösteriyoruz. Bombayı atan kişiye şefkat gösteremiyoruz. Bombayı atan kişinin, acı ve ıstırap içinde olmasaydı, bu süreçte var olmayacağını unutuyoruz. Aslında insanoğlunun ayrım yapmadan şefkat gösterme kapasitesi var. Fakat bu kapasiteyi kullanmıyoruz. Neden?

Egonun yarattığı duvarlardan dolayı…

Egonun yarattığı duvarları yıkmak için kendi acımızın neler olduğunu ve nasıl oluştuklarını anlamak gerekir. Bunun için yargılamadan, yorum yapmadan acımızla birlikte kalır, kendimize şefkat göstermiş oluruz. Gerçek şu ki; böyle bir birliktelik, cesaret gerektirir.  

Budist hocalardan Venerable Robina, sevgi ve şefkatin, çoğunlukla bilim kurgu film olarak görüldüğünden bahseder. Bu çok doğru bir saptamadır. Sevgi ve şefkat, ulaşılması zor, ütopik bir kavram olarak görülür. Hatta iyi niyetli insanlarla ‘’Oğlum sen çok safsın ya’’ diyerek dalga geçeriz. Böylelikle etrafımıza şefkat göstermekten sürekli kaçınırız

Budist öğretilere göre şefkat, diğerlerinin acı çektiğini fark etmek, bilgelik ise diğerlerinin acılarıyla ilgili neler yapabileceğini bilmektir. Hastaları iyileştirme niyetiniz varsa ne yaparsınız? tıp okursunuz. Aynı şekilde birilerine şefkat göstermek istiyorsanız önce kendinizden başlamalı, acınızla birlikte olmalısınız.

Hadi bugün nasıl bir zihne sahip olmak istediğinize karar verin.

Bilge Zihin mi? Bencil Zihin mi?

Bu ikisinden biri, sizi mutluğun peşinden koşturacak diğeri ise mutluluktan uzaklaştıracak olandır.

Her Daim Sevgi ve Işıkla

Sibel KAVUNOĞLU

 

 
Toplam blog
: 615
: 248
Kayıt tarihi
: 09.11.10
 
 

Geçmişte finans sektöründe ağırlıklı olarak iyileştirme ve geliştirme projelerinin hayata geçiril..