Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '18

 
Kategori
Kitap
 

Mutluluk Veren Bilgi

          Kutadgu bilig, kutadgu: mutluluk veren bilig: bilgi anlamına gelen Yusuf Has Hacip'in dönem hükümdarına tavsiyelerde bulunduğu değerli bir kitap.. Tavsiyelerde bulunurken sadece bir hükümdara değil herhangi bir insana da çok şey katan bir kitap.. Kitabı okduğunuzda, dönemin hatta insanlık tarihinin başından şimdiye kadar olan bütün dönemlerin insanlarının birbirine benzer olduğunu görüyoruz.. Devlet yönetiminde, insan ilişkilerinde dikkat edilecek şeyler dünden bugüne hiç değişmemiş.. Her yöneticinin okuması gereken bir kitap.. Gündoğdu, Aydoldu, Öğdülmüş, Ogdurmuş kitabın ana karakterleridir..

         İnsanın sahip olması gereken erdemleri, dikkat etmesi gereken davranışları kısa ama derin bir şekilde açıklayan bir kılavuz.. Kitapta farklı düşüneceğiniz yerler olabilir.. örneğin beyliğin soydan geldiği, babası bey olanın bey olacağı.. insan ruhunun doğuştan şekillendiği gibi yerlerde ben yazardan ayrılıyorum.. ama insanı yormayan, akıp giden uslubuyla kolayca okuyabileceğiniz (ki bence senede bir mutlaka okunmalı) bir kitap..

         Hükümdarı, bilgiyi, aklı, erdemi aynı zamanda o dönemde çokça yaşanan inzivaya çekilmeyi kitapta görüyorsunuz.. İnzivaya çekilmeyle, hayatın içinde olmanın hangisinin doğru olduğunu yazar size bırakıyor..ikisini de eleştirmiyor..ikisini de yüceltiyor..inzivaya çekilenin de, hayatın içinde olanın da söylemleri mükemmel..

        1000 yıl önce, ata topraklarımızda yaşamış değerli bir kişilik olan Yusuf Has Hacip'i tanımak, anlamak çok güzel. Geldiğimiz topraklarda da yaşadığımız topraklarda da düzen belli.. Erdem sahibi olmak insanlığın varoluşundan beri mücadelesi verilen bir eylem..

 
Toplam blog
: 2
: 101
Kayıt tarihi
: 27.04.18
 
 

İnşaat mühendisi.. ..

 
 
 
 
Toplam blog
: 2
: 101
Kayıt tarihi
: 27.04.18
 
 

İnşaat mühendisi.. ..