Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '10

 
Kategori
Deneme
 

Mutluluk yapılabilir bir şey gibi

Kendi hayat geçişlerime baktığımda dünya ve memleket hallerinin eskisinden daha kötü olduğuna ilişkin bir belirti göremiyorum. Genel kıyaslama çerçevesinden baktığımda bile eskiye oranla hemen fark edilir iyileşmeler gözüme çarpıyor. Buna rağmen insanların eskisi kadar mutlu olamadıklarını sezinliyorum. Bunun nedeni aslında eskiye göre iyileşme göstermese bile kanımca ne dünya ne memleket ne de siyaset halleridir. Sanırım bunun nedeni insanların kendilerine özgü bir hayat algılamasıyla mutluluk yapma değerlerini oluşturamayışlarıdır. Hep bir beklenti içindeler; üstelik tüketim bağlantılı hızlı bir beklenti içindeler. Çoğu insan mutluluğu beklentilerini gerçekleştirme ve tüketme aralığına hapsetmiş durumda. Oysa mutluluk bir beklentinin gerçekleşmesiyle oluşsa bile tüketimle sona erdirilebilir bir meta değildir. O bir duyumsama olgusudur ki nedeni ortadan kalksa bile özlemi ve deneyimi insanı mutlu etmeyi sürdürür. Bu yüzden mutluluk hamiline kesilmiş kayıp bir çek değildir derim hep.

Mutluluk, insanın kendine özgü hayat algılamalarını değerlendirmesinden duyumsayabildiği hazdır; yani beklenilen ya da bulunan değil, yapılabilir bir şeydir. Zaten hayatın anlamı kendimize verdiğimiz anlamdan öte olsa bile, mutluluk sadece kendimize kattığımız anlam kadardır...

Durmadan saadeti muhafaza etmeyi düşünmek sonunda insanı bedbaht eder." (B. Shaw)

Mutluluk sahiplenmekten çok bir paylaşım zevkidir. Ve acının paylaşılmadığı yerde mutluluk asla yerleşmez. (M. Soyek)

Mutluluk adalarına sıradanlığın kayığında kürek çekerek de geçebilirim. Adaya hiç varamasam bile kayığımda mutlu ölürüm. (M. Soyek)

İnsanın mutluluğuna hizmet eden emeklerim en büyük kıvanç kaynağımdır. (M. Soyek)

Mutluluk, küfürbaz eleştirilerden bile ancak minnet gösterilerinden olduğu kadar rahatsızlık duyduğunu güler yüzüyle belli eden olgunlukta bir ruhun kolunda gezerken görülebilir. (M. Soyek)

Sevdiklerinizi mutlu etme gayretiniz kadar sevilmeyebilirsiniz; ancak gene de kendi mutluluğunuzun en ucuz sigortası sevdiklerinizi mutlu etmektir. (M. Soyek)

"Ölümün önünde diz çökünceye kadar mutlu olmaya asla geç kalınmaz, çünkü bugün mutlu edilebilecek bir yaşantının ilk günüdür." anonim

Mutluluk, içinde var olunan ortamı uyabilmenin ve uydurabilmenin uzlaşmasıyla güzelleştirmeyi amaçlayan bir başarı hevesini yaşayabilmektir. (M. Soyek)

Mutlu yaşamak kendinden sorumlu olan aklın sanatıdır… M. Soyek

Bedeli acı çekmek bile olsa, bir mutluluğu paylaşmanın sorumluluğunu üstlenmek, tek başına mutlu kalmaktan iyidir; çünkü paylaşılan mutluluk pay sahibinin mezarına sığmayacak kadar büyür. (M. Soyek)

*Mutluluk ölümlü tanrı gibidir; her an her yerde ve koşulda diriltilmek isteğiyle bize bulaşabilir. M. Soyek

Muharrem Soyek
***

 
Toplam blog
: 363
: 1765
Kayıt tarihi
: 04.08.08
 
 

Parasız yatılı Darüşşafaka Özel Lisesi'nde iki yılı hazırlık sınıfı olmak üzere yedi buçuk yıl ok..