Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Mutluluk yolu

Mutluluk yolu
 

“…mutluluğu basit buluyorum, çünkü eşyanın kölesi saymıyorum mutluluğumu./Andre GİDE


İnsanoğlu mutluluğu hep hor kullanıyormuş. Hep şikâyetçi, hep bıkkınmış.
Bir gün melekler mutluluğu saklamaya karar vermişler.
“Saklayalım zor bulunsun. Zor buldukları için belki kıymetini bilirler” diyerek başlamışlar
tartışmaya. Sorun büyükmüş. Mutluluğu saklamak kolay değilmiş çünkü...
Kimisi; “Everest'in tepesine saklayalım” demiş. Kimisi; “Atlas okyanusu'nun dibine” demiş.
Taç Mahal’in kubbesi, Mekke sokakları, İtalyan sofrası... Bir hastanenin yeni doğan odası, dondurma külahı, şarap şişesi... Sigara paketi, lale bahçesi... Pek çok yer düşünmüşler ama hiçbiri yeterince zor gelmemiş... Derken meleklerden biri: “İÇLERİNE SAKLAYALIM” demiş... “Kimsenin aklına gelmez içine bakmak!”
İşte o gün bugündür mutluluk insanın kendi içinde saklıymış...

Peki, sen ne düşünüyorsun? Mutluluk sence nerede saklıdır? Kendini yeterince mutlu hissediyor musun? Mutsuz musun yoksa?

Peki, mutlu olmak için ne yapıyorsun? Hiçbir şey mi?..

Peki, mutlu olmak için ne istiyorsun? Para, kariyer, unvan, güzel bir eş, varlıklı bir koca, iyi bir araba, vs… Bunları mı istiyorsun? Bunlara sahip olduğunda mutlu olacağını mı sanıyorsun? Bunlardan herhangi biri ya da hepsine sahip olsan da yine de kendini mutlu hissedemeyeceğinden emin olabilirsin. Çünkü sahip olduğun her bir şeyin ardından yeni isteklerin olacaktır. Oysa sen bu isteklerin olmadan da mutlu olabilirsin. Sahip olduklarına minnet duyup bu halinle de mutlu olmayı öğrenebilirsin. Mesela sağlıklıysan, elin ayağın tutuyorsa, gökyüzündeki yıldızları sayabiliyorsan, güneşin doğuşunu görebiliyorsan, yağmur altında ıslanabiliyorsan, bir çiçeğin kokusunu ta uzaktan alabiliyorsan ve hala yaşıyorsan mutlu olmamak için hiçbir sebebin yok demektir. Andre Gide, mutlulukla ilgili şöyle der: “…mutluluğu basit buluyorum, çünkü eşyanın kölesi saymıyorum mutluluğumu.” Sen de eşyanın kölesi olmamaya bak. Çünkü özgürlüğün olmadığı yerde mutluluk da olmaz.

Mutluluk ne dünde, ne yarında ne de sende olmayanda saklıdır. Mutluluk şimdi seninledir. Yapman gereken tek şey içine bakmaktır. Mutluluğu dışarıda arama; sana ait olanda, içinde aramalısın. Onun için okyanuslara açılmaya da gerek yok. Sadece geminin dümenini kendine çevirmen yeterli…

Mutlu olmak için ille de bir şeyler yapmak gerekiyor. Mesela kendi içine bakman gerek. İçindeki sokaklarda gezerken daha önce sana ait olan bu sokaklardan hiç geçmediğini fark edeceksin. Böylece kendine yabancılaşmaktan da kurtulmuş olacaksın.

Mutluysan daha ne düşünüyorsun, insanın temel gayesi de mutlu olmak değil midir? Bütün temeller mutluluk için atılmıyor mu? Yok, eğer mutlu değilim diyorsan da aşağıda mutluluk yoluna nasıl gidileceği yazılı, onu okuman yeterli olacaktır.

Düşüncelerin mutlu olman için en önemli kaynaktır. Hep olumlu düşünmeye çalış. Olumlu düşündüğünde mutlu olacağını unutma!.

Mutlaka sevdiğimiz şeylere ayırabileceğimiz zaman bulunur. Sevdiğin şeyleri yapmaya zaman ayır.

 Başarılı olmak için mutlu olmak gerek. Mutluysan zaten başarmışsın demektir.

 Kendini daha çok sev. Daha çok sev ki başkalarını da sevebilesin. Başkalarını sevdikçe onlar da sevgine karşılık verecektir. Ve bu sevgi öyle bir sevgidir ki, insan sevdikçe mutlu olur.

  Mutluluk bulaşıcıdır. Eğer biz mutluysak başkalarını da mutlu ederiz. Başkaları mutlu oldukça biz daha da mutlu oluruz.Ve Emerson’un şu sözünü asla unutma: “Mutluluk öyle bir kokudur ki onun bir kısmını kendinize ayırmadan başkalarına dökemezsiniz.”

Sakın mutluluğu aramaya kalkma.Onu senin dışında hiçbir yerde arama.

İnsanlar mutlu olmak için mutluluğu arar.Aslında insan oturduğu yerde de mutlu olduğunu anlayabilir.

Yaşamını güzel kıldığında mutluluk kaçınılmazdır.

 Mutlu olmak için sevdiğin işi yap, sevdiğin insanla evlen, sevdiğin yerde otur, sevdiğin elbiseyi giy!…İlle de sevdiğin şeyler yap.

   Ama hayatını da mutluluğu hazırlayarak geçirme, çünkü gerçek mutluluk herhangi bir hazırlık gerektirmez.Sadece mutluluğa giden yolun senin içinden geçtiğini unutma, yeter…

Hermann Hesse “Mutluluk” adlı şiirinde mutluluğu çok güzel ifade etmiş. Yazımı Hermann Hesse’nin mutlulukla ilgili yazdığı bu güzel şiirle bitirmek istiyorum. Mutlu kalın!

                                     Mutluluk

Mutluluğu aradığın sürece,
Mutlu olacak kadar olgun değilsindir,
Ve ulaşacak kadar her istediğine.
Kayıplara yakındığın sürece
Ve hedeflerin varsa durmadan yöneldiğin,
Bilemezsin huzur nedir diye.
Vazgeçersen şayet her arzudan,
Ne hedef, nede istek tanıyıp
Mutluluğu artık adıyla anmıyorsan,
O zaman olup bitenlerin akışına
Dayanamaz yüreğin ve ruhun erişir huzura…

             -Hermann Hesse-

 

 
Toplam blog
: 46
: 1156
Kayıt tarihi
: 07.05.13
 
 

1977 doğumlu. Atatürk Üniversitesini bitirdi.Öğretmenlik ve yöneticilik yaptı.2007'de Ankara Üniv..