Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '07

 
Kategori
Müzik
 

Müziğin kaynağı Anadolu

Müziğin kaynağı Anadolu
 

Müzik, insanın var olduğu andan itibaren iç içe olduğu bir olgu. Müzik annelerimizin bize söylediği ninni...

İnsanoğlunun ruhunun derinliklerinden kopup gelen coşku yumağı... Müzik evrensel ve insanlar arasında iletişim kurmanın en kolay, en güzel yolu.

Bir Anadolu ezgisini duyup da içi titremeyen birini duydunuz mu? Yurdumuz müzik konusunda o kadar bakir ve zengindir ki bunu yaşamak lazımdır. Bir Trakya ezgisini ilk duyuşta anlarsınız. Müzik aletlerindeki tını, anlatılan konu ve söyleyiş şekli hemen kendini ele verir. Buram buram Balkan ormanı ve serhat kokar. Dinlersiniz gözleriniz dolar.

Ege’ye inerseniz sizi zeybek havaları ve zeybek oynayan kızanlar karşılar. Bir yanda zeybek dinler, öte yandan teke zortlatırsınız, bir sipsi eşliğinde.

Akdeniz'de Ham Çökelek, doldurur kulaklarınızı, Barak havalarını duymak için daha güneye gitmeniz gerekir.

İç Anadolu'da, babanız yaşta insanların ağır ve vakur bir eda ile oynadıkları Seymen oyunları zihninize kazınmazsa, Ankara ve Konya tavrı türküleri dinleyin o zaman. Bozlakları unutmayın, onada bir yer ayırın iç dünyanızda. Sivas’ta halk ozanlarına kulak verin, dinleyin Pir Sultan Abdal kime sitem doludur. Aşık Veysel Toprakla nasıl haşır, neşirdir dinleyin.

Urfa’ya uğrayın, çiğ köfte yiyip, yanık yanık türkü söyleyenleri dinlemek için. Kazancı Bedihin Ruhunu şad etmek için sizde türkülere katılın. Mardin’de, Diyarbakır’da, Elazığ’da, Erzurum ve Karst’a türküler dinleyin, hepsinin bir öyküsü vardır anlatacak. Ama Eğin havalarını dinlemeden yolculuğunuzu sonlandırmayın.

Ben bir Anadolu ezgisi duyup da onunla ağlamayan, kalkıp beraber oynamayan birini düşünemiyorum. Bir baştan bir başa anlaşılmayı ve keşfedilmeyi bekler daha birçoğu. Müzik Anadolu’da doğmuştur bence. Yoksa dünyada ki tüm müzikleri neden sevip dinleyelim. Hepsinde kendimizden bir parça buluruz. Müzik evrensel bir lisan... Kaynağı Anadolu olmalı.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..