Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '07

 
Kategori
Müzik
 

Müzik festivali

Müzik festivali
 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak İstanbul’da uluslararası sanat festivalleri düzenlemek amacıyla 1973 yılında Dr. Nejat F. Eczacıbaşı önderliğindeki 14 işadamı tarafından kurulmuş.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yıldönümü olan 1973 yılında düzenlenen ilk İstanbul Festivalinde, daha çok klasik müziğe yer verilmiş. Bir süre sonra festival kapsamında diğer sanat dallarına da yer verilmeye başlanmış. Film gösterimleri, tiyatro, caz, bale performansları ve tarihi mekânlarda gerçekleştirilen sergiler de programlarda yer almış. İzleyicilerin giderek artan ilgisi sonucu farklı sanat disiplinlerine ait etkinlikler, zaman içinde gelişerek ayrı festivaller olarak yapılanmışlar.

Cazseverler, Chick Corea ve Steve Kujala'nın İstanbul Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezi'nde verdiği 8 Temmuz 1984 tarihli konseri hatırlayacaktır. Bu konser yeni başlangıçları işaret etmesi bir yana, cazın İstanbul Festivali'nde daha ağırlıklı bir yer tutması ve Festivalin müzik yelpazesinin farklı türlerini de kapsaması gerektiğini ortaya çıkarmışdı.

Bryan Adams'ın sahne aldığı ilk stadyum konserini izleyen Sting ve Scorpions konserlerinin ardından, caz ve "kent müziği"nin diğer türleri İstanbul Festivali'yle birlikte giderek daha fazla önem kazanmış, Festival'in genel yapısının ötesine geçmişti.

Böylece 1994 yılında İKSV, Caz Festivali'nin ayrı bir yıllık etkinlik olarak, Uluslararası İstanbul Caz Festivali adıyla düzenleneceği haberini verdi.

Festival, başlangıcından itibaren cazın ve cazın sözcük anlamının sınırlarını zorlamayı hedefledi. Bu, cazın yanı sıra rock, pop, blues, reggae, new age ve diğer türlerin de kucaklanması anlamına geliyordu. Konser alanlarının sınırları aşılacak, dinleyici ile sanatçı arasındaki uzaklık ortadan kalkacaktı. Bu, bir dizi konserden daha fazlası anlamına geliyordu. Sonuç ise, 12 yıllık başarı ve binlerce sanatçının sayısız mekân ve kulüpte, hatta İstanbul'un cadde ve meydanlarında gerçekleştirdiği 300'ü aşkın konser oldu. Festival coşkusu hep kentin kalbindeydi.

Avrupa'da alanının en iyi festivallerinden biri olan Uluslararası İstanbul Caz Festivali, Eric Clapton, Sting, Lou Reed, Bryan Ferry, Björk, Suzanne Vega, Patti Smith, Bobby McFerrin, Randy Crawford, The Manhattan Transfer, Marcus Miller, Jan Garbarek, Keith Jarrett, Wynton Marsalis, Goran Bregovich, Tori Amos, Elvis Costello ve John McLaughlin de dahil olmak üzere birçok ünlü sanatçıyı İstanbullu müzikseverlerle buluşturdu. Sınır tanımayan enerjisiyle İstanbul'un kültür yaşamının en önemli etkinliklerinden biri oldu. Biz de kısmen de olsa bazılarını dinleme şansına sahip olduk. Örneğin, Jethro Tull, Santana, rahmetli Ray Charles, Sting, George Benson gibi.

Bu yıl festivalin 35. yılındayız. Bu yıl ise yine birçok ünlü geliyor festivale; Norah Jones, Robert Plant, Robin Gibb, Bryan Ferry, Joe Sample ve Randy Crawford, Wynton Marsalis.

(Festivalin dışında, tamamen özel organizasyonlarla gelenleri de unutmayalım : Phil Collins, Roger Waters, Deep Purple, Alan Parson Project gibi )

Dünyanın bu ünlü sanatçı ve topluluklarını İstanbul'da ağırlamak çok güzel....

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..