Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '10

 
Kategori
Deneme
 

Müzik ve insan

Müzik ve insan
 

Müzik ve İnsan


Müziğin insan ruhu üzerinde önemli etkilerinin olduğu uzun yılladır biliniyor.

Ben de bu etkiyi yakından hisseden ve ruh halimi dengede tutmak adına, bol bol müzik dinleyen biri olarak, çoğunlukla relax müzikler eşliğinde günlük işlerimi sürdürürüm.

Çalışırken, kitap okurken, evde birşeyler yaparken mutlaka müzik dinlerim. Ancak bu konuda oldukça seçiciyimdir.

Çoğunlukla Türkçe sözlü müzikleri tercih etmem, hatta çok uzun süredir Türkçe sözlü müzik dinlemiyorum.

İnsanı rahatsız eden ve sürekli birbirinin tekrarı ritmleri, gerekse kayda alınmayacak türden komik sözleriyle bana hitap etmiyor. (Ancak çok sıkı bir fanatiği olarak Tarkan'ı bütün bu söylediklerimden ayrı tutuyorum. Tarkan'ın bir istisna olduğunu söylememe bilmem gerek var mı? Biliyoruz ki istisnalar kaideleri bozmaz..)

Müziğin insan ruhu üzerinde etkisini Alman filozof Hegel şu sözlerle ifade etmiş.

" Müzik bir anlamda bilincimizi tutsak eder ve bilincimizin kapsamı bu ses akımı tarafından sürüklenir. Dış dünya ile olan ilişkiler tamamen kesilir. Kişi hayal ve anılarından kurulu bir dünyada yaşar. "

Evet aynen Hegel'in söylediği gibi, bende de aynen böyle olur, mesela dinlemeyi tercih ettiğim Latin müziği ise, kendimi bir anda müzik ve renklerin birleştiği o şahane ada Küba'da buluveririm. Tombul parmaklarıyla puro saran yerli kadınlarla birlikteyimdir o anda. Köşe başlarında müzik yapıp dans eden çılgın dansçıların o müthiş ritmine kapılıp dans etmeye başlarım onlarla birlikte, Küba'nın yakıcı ve nemli havasına aldırmaksızın.

Eğer dinlediğim bir zen müziği ise, uzak doğuda bir yerlerde buluveririm kendimi. Oldukça genç ve güzel bir geyşayımdır 17. yüzyılda. Mesleğim erkeleri eğlendirmek ve onlara hoş vakit geçirtip, her zaman güzel görünmek olsa da, kalbim aşık olduğum yakışıklı delikanlıdadır...

Eğer Frank Sinatra, Fred Astaire veya Ginger Rogers'den birşeyler dinliyorsam, Broadway'de bir müzikalde buluveririm kendimi birden. Oradaki dansçı kızlardan biriyimdir. Bu renkli ve ışıklı dünyada olmayı ve bu müthiş şarkıcıların söylediği muazzam şarkılar eşliğinde dans etmeyi çok seviyorumdur.

Benim müzik dinleme serüvenim budur..

Mutluluk vericidir, hayallerle bezenmiştir.

Sonuç olarak, evrenin ve doğanın parçası olan insan kendinde ve yaşamda mevcut herşeyin varlığını da müzikte bulur. Galiba insanın müzikten etkilenme nedeni de budur.

Ben de olduğu gibi,

Sevgilerimle,
 
Toplam blog
: 563
: 8587
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

Kişisel gelişim uzmanıyım. Yaşam Koçu, İlişki Koçu, NLP Uzmanı ve Eğitmeni, Kuantum Yaşam Koç..