Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Müzikle tedavi olabilirsiniz

Müzikle tedavi olabilirsiniz
 

Dikkat ettiniz mi bilmem? özellikle Türk müziği seven ve dinleyenler ve tabii ki bunu meslek olarak seçenler...olduğundan daha genç görünüyor.
Atalarımızdan gelen bir söz vardır," müzik ruhun gıdasıdır" diye ama uzun zamandır biliniyor ki artık ,vücudumuzun da gıdasıymış meğer.
Üstelik yapılan araştırmalar sonucu hangi müziğin hangi hastalığa iyi geldiği de tesbit edilmiş.

Ohhh ne güzel,artık hiç olmazsa bir takım haplardan kurtulduk.Günde 20 dk belli makamlarda müzik dinlemek ilaç drajeleri yerine geçecek.
Yutma zorluğu yok
Fazla para harcamıyorsun
Hem mutlu ol hem de tedavi...

Bu müzik o kadar mucizevi birşey ki yalnız insanlara değil neredeyse tüm canlılara faydalı etkiler yapıyor.Çiçekler daha canlı renklere kavuşup daha hızlı büyüyor,özellikle müzik dinleyen inekler,daha verimli süt veriyorlar...

Bir keresinde hatırlıyorum medyada da yer almıştı. Ortaokul talebelerinden bir grup, müziğin bitkiler üzerindeki etkilerini konu eden bir deney yapmışlardı.Sanat müziği ve klasik müzik dinletilen çiçeklerin daha canlandığını,arabesk müzik dinletilenlerin ise (aman Müslüm baba duymasın) solmaya ve kurumaya başladığını görmüşlerdi.

Türk sanat müziği makamlarının her birinin ve özellikle çalınan müzik aletinin de ayrı bir önemi var.Hastalığınıza göre iyi gelen makamlar da tesbit edilmiş.Yani açıp radyodan tv den herhangi bir müzik eseriyle de hastalığınıza derman bulamazsınız.

Yapılan araştırmalarda, müziğin ruhsal hastalıkların oluşumunda etkisi olan ve insanın duygusal durumunu düzenleyen serotonin, dopamin, adrenalin, testosteron gibi hormonları olumlu etkilediği; kan basıncı, solunum ritmi gibi fizyolojik işlevleri düzenlediği ve beyindeki oksijen ve kanlanmanın dengesini sağladığı gözlenmiştir. Müzikle devamlı iç içe olan kişiler ile müzisyenlerin hemisferleri arasındaki bağlantı ve bilgi alışverişini sağlayan korpus kallosum adı verilen yapının diğer insanlarınkine göre daha sağlam ve daha geniş olduğu saptanmıştır. Ünlü kalp doktoru Mehmet Öz, ölüm korkusu nedeniyle kalp ameliyatlarında ölümlerin fazla olduğunu ancak, hastalara terapötik etkisi olan müziklerin dinletilmesiyle ölümlerin azaldığını ve tedavide başarılı sonuçlar aldıklarını ifade etmektedir. Viyana´da Meidling Rehabilitasyon Merkezi´nde komada bulunan hastalara Türk musikisi makamları dinletilmekte ve birçok hastanın müziğin etkisiyle komadan çıktığı belirtilmiştir.

Hangi makam hangi hastalıkların tedavisinde etkili bir göz atalım;

1)RAST MAKAMI: Kemik ve beyne etkili. Fazla uyumayı engeller. Nabzın yükselmesine yardımcı olur. Özellikle çocuk bünyesinde nem hakim olduğu için; bu nedenle oluşan dengesizlikleri düzeltir. Akıl hastalıklarına iyidir.

2) HÜSEYNİ MAKAMI: Güzellik, iyilik, sessizlik, rahatlık verir ve ferahlatıcı özelliği vardır. Karaciğer ve kalbin iltihabını söndürür. Mide hararetini giderici özelliği vardır. Ateşli nöbetlerin giderilmesinde faydalıdır. Sol omuza etkilidir. Sıtma hastalığına iyidir.
3) HİCAZ MAKAMI: Kemiklere, beyne ve çocuk hastalıklarına tedavi edici etkisi vardır. Üro-genital sisteme ve böbreklere etki gücü fazladır. Alçakgönüllülük duygusu verir. Düşük nabız atımını yükseltir ve göğüs bölgesi diğer önemli etki alanıdır.

4) NİHAVEND MAKAMI: Kan dolaşımı, karın bölgesi, kalça, uyluk ve bacak bölgelerine etkilidir. Kulunç, bel ağrısı ve tansiyon rahatsızlıklarına faydalıdır.

5) NEVA MAKAMI: Göğsün sağ tarafına, böbreklere, omurilik, kalça ve uyluk bölgelerine etkisi vardır. Üzüntüyü giderir ve lezzet verir. Gönül okşayan makam adıyla bilinir.

6) UŞŞAK MAKAMI: Kalp, ayak rahatsızlıkları ile nikriz (damla) ağrılarına faydalıdır. Gülme, sevinç, kuvvet ve kahramanlık duyguları verir. Çocukları etkileyen yellerde ve erkeklerdeki ayak ağrılarına faydalıdır.

7) SEGAH MAKAMI: Şişmanlık, uykusuzluk, yüksek nabız, kalp, ciğer ve kas rahatsızlıklarına faydalıdır. Beyin nöronlarına etkisi vardır. Mistik duygular oluşturur.

8) ACEMAŞİRAN MAKAMI: Kemiklere ve beyne etkilidir. Yaratıcılık duygusu ve ilham verir. Durgun düşünce ve duyguları canlandırır. Hanımlarda doğumu kolaylaştırır. Anne karnındaki çocuğun yanlış duruşlarının düzelmesine yardım eder. Ağrı giderici ve spazm çözücü özelliği vardır.

9) PENTATONİK MELODİLER: Pentatonik müzik, Asya kökenli Türk musıkîsinin en önemli ve karakteristik özelliğidir. Kendine güven ve kararlılık verir, rahatlık sağlar. Çocuklara, 9-10 yaşına kadar sadece pentatonik müzik dinletilmesi öneriliyor.


Aslında daha başka makamlar da var fakat onların piyasadan temini zor olduğundan,hepimizin bildiği makamlardan örnekler vermeye çalıştım.

Sağlıklı ve mutlu bir yaşam dileğimle,sevgiler.

 
Toplam blog
: 351
: 3216
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Emekli olmaya çalışan bir sanatçı,yazmaktan büyük keyif alıyorum. Kocaeli Gölcük' de oturuyorum e..