- Kategori
- Müzik
- Okunma Sayısı
- 559
Müzikte Doğrusal Olmayan Zamanlar 2
İlkin bir soru:
Duran ses nasıl bir şey olabilir?
Yanıtı henüz yok:
Yanıt es, müziğin sessizleşmesi, ritmin yavaşlaması değildir.
Asıl konularımız:
Süreksiz müzik:
Müzik süreksizdir ama biz onu sürekli algılarız. Bu, sinemayı sürekli algılamamazıdan farklıdır. Sesler arasında örüntü kurmaya veya parçayı bütüne tamamlamaya ve eksi artetkilere daha açığız.
Heterojen müzik:
Alaturka piyano, caz piyanosu ve klasik piyano birlikte icra eylerlerse, oldukça heterojen bir müzik elde edilmiş olur. Burada heterojen olan tını olacaktır. Poliritm heterojen ritm değildir. Senkop veya değişen (3/4 ve 7/8) Türk değişenr Aksağı olabilir.
Çoklu müzik:
‘Spyro Gyra’nın bir albümünde ses nefesliden elektronik çalgı yapay sesine geçiş yapar. Hangisinin nerede bittiğinden emin olamayız.
Tersinir müzik:
İşte müziğin zayıf veya güçlü noktası burası: Bir filmi tersinden seyredersek, görünüş saçma da olsa, onu bir bütün gibi algılarız ama bir müziği tersten dinleyince genelde birşey anlamayız ama bu yönde eğitim alanların (veya doğuştan bu işe yetenekli olanların) bunu yapabildiğine ilişkin veriler var.
Çoklu nedensellikli müzik:
Zakir Hüseyin, Hint poliritmiyle, aynı sesten birden çok peşpeşe izlenebilen ses dizileri üretir. Bunu da ipuçları vererek yapar (tabla (Hint darbukası) seslerinin gidişini, insan sesiyle yaratılmış bir simülasyonla, daha anlaşılır bir öncülle dinletir).
İşin tuhafı, hiçbir müzik türünde başka poliritmik / politempolu müzisyen yoktur. Ya da başka bir deyişle hiçbir müzisyenin birden çok ritm / tempo kişiliği yoktur.
Absürd müzik:
Klasik müzik üzerine yapılan tonal müzik, klasik müzik dinleyicisine işitsel olarak absürd gelir.
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.
