Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Müzisyen hastalığına dikkat

Müzisyen hastalığına dikkat
 

Turan: Müzisyenlerin yüzde 65'i ağrı yakınmasıyla karşılaşır

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzman Dr. Aslı Turan özellikle çok erken yaşta ensturuman kullanmaya başlayan müzisyenlerde fiziksel bazı problemlerin görüldüğünü belirterek, "Müzisyenlerde kullanılan enstrümana göre değişmekle birlikte en sık aşırı kullanım sendromu olarak adlandırılan kas, tendon veya eklemler gibi çeşitli dokuların aşırı zorlanmasına bağlı sorunlar görülür. Profesyonel müzisyenlerin yüzde 65’i hayatlarının bir döneminde aşırı kullanım sendromundan dolayı ağrı yakınmasıyla karşılaşır" dedi.

Müzisyenlerin tekniklerini geliştirebilmek için kaslarını ve eklemlerini normalde kaldırabileceklerinden daha fazla yük altında bıraktıklarını söyleyen Turan, müzisyen hastalıklarının oluşum nedenleriyle ilgili şunları söyledi:

Kasları yük altında bırakmamalılar

"Müzisyenlerin, kaslarını normalde kaldırabileceklerinden daha fazla yük altında bıraktıkları,

kaslarda kemiklerde bazen de sinirlerde mikroskobik hasarlara neden olur. Müzisyenlerde kullanılan enstrümana göre değişmekle birlikte en sık aşırı kullanım sendromu olarak adlandırılan kas, tendon veya eklemler gibi çeşitli dokuların aşırı zorlanmasına bağlı sorunlar görülür. Profesyonel müzisyenlerin yüzde 65’i hayatlarının bir döneminde aşırı kullanım sendromundan dolayı ağrı yakınmasıyla karşılaşır. Ayrıca tendinit olarak adlandırılan tendon iltihapları, sinir sıkışmaları, bel boyun fıtıkları, kireçlenmeler, ayrıca fokal distoni olarak adlandırılan istemsiz adale kasılmaları da görülebilmektedir."

En sık şikayet ağrı

Hastalıklara bağlı olarak en sık görülen şikayetin "ağrı" olduğunu dile getiren Turan, "Ağrı dışında hastalarda uyuşma, karıncalanma, seyirme, kramp, güç kaybı, hareketlerde kısıtlılık şikayetleri de olabilir. Bu saydığımız şikayetleri olan bir müzisyenin sorunlarının artmasını beklemeden öncelikle bir fizik tedavi uzman hekimine başvurmasını öneriyoruz. Yapılan araştırmalarda müzisyenlerin fiziksel problemlerini saklama veya erteleme eğiliminde oldukları gösterilmiş" diye konuştu.

Tedavide neler yapılır:

Kadın müzisyenlerde erkeklere göre daha sık kas iskelet sistemi hastalıklarının görüldüğünü ifade eden Turan, şunları söyledi:

"İki farklı çalgı çalmak, çalgıda değişiklik, çalma zamanında ani artışlar, aşırı çalışma süresi ve yoğunluğu, yetersiz dinlenme araları, öğretmende değişiklik, çalma tekniğinde değişiklik, daha önce geçirilmiş fiziksel ya da psikolojik rahatsızlıklar gibi pek çok durumda hastalıklar daha sık görülür. Bunlarla birlikte çalmaya başlamadan önce kasları hazırlayıcı ısınma egzersizleri yapmak çok önemlidir.

Müzisyenler aktivitelerine dikkat etmeli

Ayrıca müzisyenin müzik dışındaki aktiviteleri de yaralanma riskini arttırır. Örneğin, aşırı bilgisayar kullanmak, bahçe işleri, motosiklet, örgü örmek, uzun süre araba kullanmak, tenis golf, dağcılık, voleybol ve kayak gibi kaslarda zorlanmaya yol açabilecek yanlış spor seçimleri de risk faktörlerinden sayılmaktadır. Bu konuda jimnastik, yüzme, yürüyüş, yoga önerilen spor dallarıdır."

Turan müzisyenlere şunları önerdi:

* Rahatsızlıklar genellikle aşırı çalışma ve hatalı çalgı tekniğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, öncelikle doğru çalışma alışkanlıkları kazandırılmalıdır.

* Çalışma hiçbir zaman kişinin bedensel kapasitesini zorlayacak yoğunlukta olmamalıdır.

* Herhangi bir nedenden dolayı çalmaya ara verildiyse, yeniden çalmaya, çalışmayı kademeli olarak artırarak başlanmalıdır.

* Çalgının kalitesi de rahatsızlık nedeni olabilir. Yaylı çalgılarda ağır bir yay, veya tuşları çok sert bir piyano müzisyeni zorlayabilir. Kalitesiz bir çalgıdan güzel bir ses çıkarmaya çalışmak yaralanmaları arttırabilir.

* Ağrılı durumlarda ağrıya rağmen çalışmaya devam edilmemelidir. Aksi taktirde dinlenme ile geçebilecek bir rahatsızlık daha ciddi bir hastalığa dönüşebilir.

* Ayrıca uyku düzeni ve dengeli beslenme alışkanlıkları da vücut direncini arttırarak yaralanma riskini azaltır.

 

e-mail:belginturan@gmail.com

 

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..